dnbe_3D_no-svart-trykk
juleoratoriet

J. S. Bach: Juleoratoriet

Billetter

04.12
KL 19.00
Sarpsborg kirke - Sarpsborg
05.12
KL 19.00
Immanuels kirke - Halden
06.12
KL 19.00
Moss kirke - Moss
Tradisjonsrik og høytidsstemt konsertopplevelse!
En tradisjonsrik og høytidsstemt konsertopplevelse. Det Norske Blåseensemble, solister og Borg Vokal samles om å skape den rette julestemningen med Johann Sebastian Bachs berømte Juleoratoriet; en samling av seks kantater for advents- og julegudstjenestene. I konsertene fremfører det store ensemblet de tre første og den sjette av kantatene.
Dirigent Steven Devine var kurator i tidligmusikk for Det Norske Blåseensemble i perioden 2016–2017 og kjenner derfor ensemblet svært godt. Med seg har han et knippe av både nasjonale og internasjonale solister av høy klasse. Borg Vokal er et ensemble av 18 erfarne sangere – primært fra Østfold – som jevnlig synger konserter i samarbeid med Det Norske Blåseensemble.  

Oratoriet omhandler Jesusbarnets fremstilling i tempelet og de vise menns tilbedelse. Bach komponerte verket i 1734 – det samme året som Det Norske Blåseensembles opprinnelse. Juleoratoriet er ett av Bachs mest berømte og oftest spilte sakrale verk, og høyt verdsatt førjulsinnslag av publikum i store deler av verden.
 
Første kantate, «Jauchzet, frohlocket», begynner med tiden før Jesu fødsel og myndighetens krav om innskriving i manntall. Kristenheten priser hans ankomst i et jublende åpningskor med pauker og trompeter.  
 
Den andre kantaten handler om beskjeden til hyrdene om Jesu fødsel, Marias vuggesang og englenes bønn om fred på jorden. Den avsluttes med hyrdenes lovprisning over det som er hendt. 
 
Den tredje kantaten avslutter den egentlige historien om julenatten. Den indirekte likestillingen av Gud som «himmelens hersker» med en konge som svarer til det barokke verdensbildet med monarker tilbaketrukket i kirkelignende slott. 
 
Oratoriets sjette kantate omhandler Herodes som ber de vise fra østerlandet om å søke efter barnet, slik at også han kan tilbe det. Et sopranresitativ beskriver Herodes' list og falskhet. De vise fra østerlandet finner barnet i sin krybbe og skjenker det gull, røkelse og myrra. Gud befaler dem i en drøm å ikke gå til Herodes, men å reise hjem til sine egne land. Et feststemt kor skildrer at Jesus har overvunnet «død, djevelen, synd og helvete» og avslutter verket.
 
J.S. Bachs Juleoratoriet fremføres i Stian Aareskjolds versjon.


​*Konsertene i Halden og Moss inngår i Det Norske Blåseensembles abonnementstilbud.

Lyst til å bli abonnent? Les mer her.

Medvirkende

Det Norske Blåseensemble,

Andre relaterte konserter

the-mission
Klassisk
The Mission

Kjøp billett / LES MER
nyttaarskonserten
Klassisk
Nyttårskonserten
09.01, 10.01, 11.01, 12.01
Halden, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad
Kjøp billett / LES MER
the-mission%20med%20Luciana%20Mancini
Klassisk
The Mission med gjesteartist Luciana Mancini
21.11, 22.11, 23.11
Sarpsborg, Oslo, Moss
Kjøp billett / LES MER