Klassisk improvisasjon

Ensemblet som tør!
Det Norske Blåseensemble har banet vei for ny klassisk musikk i sin satsning på improvisasjon de senere årene. I samarbeid med kurator Geir Lysne, har ensemblet arbeidet målbevisst for å utvikle kollektiv kunnskap og individuelle ferdigheter i improvisasjon – på klassiske premisser.
Ensemblet er i dag et referanseorkester i Europeisk målestokk, hvor utdanningsinstitusjoner sender sine studenter for faglig utvikling.
 
Våre klassisk improviserte konserter gir publikum unike opplevelser hver gang. Musikken har aldri vært fremført tidligere, og vil aldri kunne oppleves på nytt. Musikerne kaster seg ut på dypt vann når de entrer scenen, helt uten noter og uten å ane hva innholdet i konserten vil bli. De flytter stadig grenser som berører det menneskelige aspektet så vel som det musikalske. Fraværet av noteark og regler åpner for en helt ny konsertopplevelse – også for publikum.
 

Våre seneste og løpende klassisk improviserte prosjekter


Nosferatu

En banebrytende konsert som byr på visning av den klassiske stumfilm-grøsseren Nosferatu – regissert av filmskaperen F. W. Murnau i 1922. Grøsseren er ansett som en av de mest betydelige filmene innen skrekkfilmsjangeren. Det Norske Blåseensemble, sammen med Michael Wollny og Eric Schaefer, improviserer frem filmmusikken i øyeblikket. Ensemblet har etablert seg betydelig i Tyskland og har spilt konserter for fulle hus i en rekke tyske byer.
 
Prélude à l'après-midi des Trolls / Faunens ettermiddag – improvisert

 
Med utgangspunkt i Debussys mesterverk Prélude à l’après-midi d’un faune («Faunens ettermiddag») improviserer Det Norske Blåseensemble og Michael Wollny frem en unik konsert for publikum i sann tid. Variasjoner av konserten er  fremført på Ultimafestivalen i Oslo (2016), i Frankfurts storstue Alte Oper (2016), ved Risør Kammermusikkfest (2018) samt i enesemblets egen regi ved Brygga kultursal – Halden og i Universitetets Aula – Oslo (2018).  
 

Images of spring 
 
En improvisert konsert med Straviskijs Vårofferet som inspirasjonskilde.  I Images of spring er ensemblet tilknyttet den internasjonalt veletablerte jazzpianisten, Vladislav Sendecki. En variasjon av konserten ble senest fremført i Olavshallen i Trondheim i februar 2017.
 
 
Moon
 
I konserten Moon satt Michael Wollny Trio og Det Norske Blåseensemble kursen mot månen i improvisasjonens univers – og på tysklandturné i 2017 ved flere anerkjente musikkfestivaler.


Innspilling av CDen OSLO med releasekonserter

Høsten 2017 inviterte Michael Wollny Trio til det som skulle bli Det Norske Blåseensembles første improviserte innspilling. Releasekonsertene fant sted ved Kulturkirken Jacob , Oslo, og på WDR Jazzfest i Gütersloh, Tyskland i januar/februar 2018. CDen OSLO  er utgitt på ACT Musics forlag. 
 
 
Alt kan skje
 
Improvisert musikkteater for barn i Østfoldsskolene og et samarbeid mellom Østfold Kulturutvikling, Det Norske Blåseensemble og Det Andre Teatret.
Musikere og skuespillere går på scenen uten noter og manus. Hvilken vei musikken og historiene tar, er helt avhengig av hva som skjer mellom musikere, skuespillerne og barna i salen.


Se hele konsertprogrammet vårt og eventuelt kommende sanntidsproduksjoner her.
 
Det Norske Blåseensembles kurator i sanntidsmusikk
Geir Lysne (f. 1965) er saksofonist, komponist og arrangør og har sin utdanning fra Norges Musikkhøgskole i saksofon og komposisjon. Lysne er godt etablert som dirigent for storband, blåseensembler og orkestre, og har dirigert for artister som Bobby McFerrin, Joe Lovano, Stefano Bollani, Mory Kanté og Nils Landgren.
 
I tillegg til sin stilling som professor ved Norges Musikkhøgskole er han Radiostorbandet i Hamburg – NDR Big Bands – sjefsdirigent og Det Norske Blåseensembles kurator i deres satsning på sanntidsmusikk. Med sine utmerkede metodikk i orkesterimprovisasjon, har han gjort stor suksess i arbeidet med ensemblet.
 
Lysne har drevet utstrakt pedagogisk virksomhet, og har holdt flere seminarer for storband og andre jazzensembler. Han har også skrevet en rekke bestillingsverk for større ensembler. 
 
Han har også hatt stor suksess med egne prosjekter. Blant annet har Lysne utgitt syv album og er premiert med tyske spellemannspriser for to av disse. 
 
Geir_Lysne_980x650
Kurator for Det Norske Blåseensembles satsning på sanntidsmusikk, Geir Lysne. Foto: Veronica Van Groningen.
Det Norske Blåseensembles sanntidssatsning er støttet av Dextra Musica / Sparebankstiftelsen DNB.
SS326787_Dextra_logo

Andre relaterte nyheter

Geir_Lysne_artikkel_980x650
Klassisk improvisasjon
Om å lytte
LES MER
Det Norske Blåseensemble
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017