Silvia_%C2%A9Jan%20Alsaker_980x650
Sopran Silvia Moi. Det Norske Blåseensembles Gallakonsert – 17. mai. ©Jan Alsaker

Gallakonsert – 17. mai 2019

Billetter

17.05
KL 15.30
Brygga Kultursal - Halden
Like sikkert som at løvet spretter livlig når det er endelig er vår, kan publikum oppleve nasjonalromantisk musikk på sitt vakreste i Halden 17. mai. Årets Gallakonsert er kronet med stjernesopranen Silvia Moi – opprinnelig fra idylliske Kvinesdal – og fast ansatt ved Den Norske Ballett & Opera. Moi er velbevandret i det nasjonalromantiske repertoaret, som man forventer å høre på en standsmessig grunnlovsfeiring.
Blant annet får vi et gledelig gjenhør med Edvard Griegs sanger til dikt av både Henrik Ibsen og Aasmund Olavsson Vinje. Hva rører vel ved nasjonalfølelsene mer enn selveste Våren? Like stilsikkert får vi et gjenhør med «Peer Gynt Suite» fra Griegs dramatiske musikk-katalog med Dovregubbens hall, Anitras dans og håpefulle Solveigs sang: «...men engang vil du komme, det ved jeg vist. Og jeg skal nok vente, for det lovte jeg sidst».
 
I Gallakonserten slår Grieg tett følge med andre store, norske komponister som var opptatt av de nasjonalromantiske strømningene i tiden. Blant annet hans gode venn og nasjonalhymnens far, Rikard Nordraak, som etter sigende skal ha vært selve inspirasjon til Griegs ferd på veien til den nasjonale ånden – og den bærende kraften i hans tonekunst.  
 
Komponisten Edvard Fliflet Bræin hører også nasjonaldagsfeiringen til. Bræin ble oppfattet som ukonvensjonell for sin tid og tenkte annerledes enn sine nasjonalromantiske forgjengere. Han studerte og skrev musikk i en tid preget av et norsk musikkliv i en rivende utvikling. Det konservative og nasjonalistiske musikklivet ga liten plass for nytenkning, og Bræin ble i noen sammenhenger betraktet som vanskelig. Konsertoverture op. 2 var en av Bræins første komposisjoner og ble første gang oppført av Filharmonisk Selskaps Orkester i Oslo 1948, til meget god mottakelse.
 
Ingen grunnlovsfeiring uten Haldens egen Oscar Borg. I tillegg til det som kanskje er Gallakonsertens signaturmelodi, Haldensernes marsj, kan Borg-entusiaster glede seg over en mulig urpremiere. Nylig ble Det Norske Blåseensemble gjort oppmerksom på funnet av noe som kan være et originalt partitur, skrevet av Borg selv. Minder fra hjemmet – Vals av Borg ble funnet i en pianokrakk i et dødsbo i Sarpsborg og er skrevet for piano. I anledning nasjonaldagsfeiringen 2019 blir stykket arrangert for Det Norske Blåseensemble og – så vidt man vet – urfremført i festningsbyen.
 
Det Norske Blåseensemble spiller tradisjonen tro både utendørs og innendørs på nasjonaldagen. Den tradisjonsrike konserten i Busterudparken er gratis og finner sted kl. 1230. Les mer om arrangementet her.
 
Begge nasjonaldagskonsertene gjennomføres under Rolf Guptas fremragende direksjon. Gupta har en lang merittliste som leder av orkestre både nasjonalt og internasjonalt og er én av ensemblets foretrukne dirigenter.

Medvirkende

Det Norske Blåseensemble,
Silvia_980x650_%C2%A9%202018%20by%20Silvia%20Moi_%20All%20rights%20reserved
Silvia Moi – sopran
Rolf%20Berlin
Rolf Gupta – dirigent

Andre relaterte konserter

DSC00510
Annet
Parkkonsert – 17. mai 2019
17.05
Halden
Kjøp billett / LES MER
Stockhausen_foto%20Thomas%20J_%20Krebs_980x650
Annet
Det Norske Blåseensemble med Markus Stockhausen
23.05, 24.05
Halden, Fredrikstad
Kjøp billett / LES MER
Det Norske Blåseensemble
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017