anne helene gjelstad dsc8716 bw trykk stor
Profilkomponist i VinterRiss 2018, Åse Hedstrøm. Foto: Anne Helene Gjelstad

VinterRiss 2018

Billetter

01.03
KL 12.30
Brygga Kultursal - Halden
Gratis
Tradisjonen tro samarbeider Det Norske Blåseensemble og nyMusikk Østfold om konsert i Brygga Kultursal i Halden – i forbindelse med årets VinterRiss-festival i Østfold.
Åpningskonserten på samtidsmusikkfestivalen VinterRiss innledes hvert år med en urfremføring av et bestillingsverk til Det Norske Blåseensemble signert nyMusikk Østfolds profilkomponist. På konserten deltar dessuten rundt 60 unge komponister fra fire av fylkets videregående skoler med musikklinje med egne og kollektive verk skrevet spesielt for anledningen etter modell fra ung. kom med Oslo Filharmoniske Orkester. På denne måten baner Det Norske Blåseensemble vei for ny klassisk musikk i sin satsning på sanntidsmusikk og er i dag et referanseorkester i europeisk målestokk.

Ensemblets sjefsprodusent, Heidi Raude, understreker viktigheten av det regionale samarbeidsprosjektet og skryter av ungdommenes innsats.

– Dette er både et viktig og et morsomt prosjekt for oss å være med på. Å bidra til ungdommens musikalske utvikling er en prioritet for oss. De komponerer flotte og kreative verk og de vokser på å høre egne komposisjoner fremført av et profesjonelt ensemble. Det er like herlig å oppleve dette hvert år, sier Raude.

Bestillingsverk inspirert av fugleriket 
 
I anledning VinterRiss 2018 har Åse Hedstrøm komponert verket Jay! for klarinett og blåsere – bestilt av Ny Musikk Østfold til Det Norske Blåseensemble med tilskudd fra Norsk kulturfond.
 
– Intensjonen har vært å utvikle et strukturbasert materiale som både er avansert kompositorisk og medvirker til et mangfoldig tolkningsrom. Komposisjonsteknisk har Jay! for klarinett og blåsere sitt utspring i det modernistiske repertoaret med dets likestilling av de musikalske parameterne og ”formidling mellom ekstremer”. I komposisjonsprosessen er det benyttet integrert programvare fra IRCAM i Paris.
Verkets tittel stammer fra dyreriket og er navnet på en fargerik spurvefugl med usedvanlig rik klangpalett. Tittelen har også språklige valører og innfallsvinkler med referanse til slang, musikk og kultur, uten bevisst å skjele til de populærkulturelle. Jeg har derimot latt meg inspirere av jay-fuglenes lydlandskap som har potensiale til en dialog for en lengre reise. Verket er tilegnet Det Norske Blåseensemble, sier Åse Hedstrøm.
 
Det Norske Blåseensemble vil også fremføre verket Suite en concert av den franske komponisten André Jolivet (1905–1974) med fire slagverkere og ensemblets egen Inger Johanne Berg (fløyte) som solist. 

Medvirkende

nyMusikk Østfold
Det Norske Blåseensemble
Åse Hedstrøm – profilkomponist
Carlos Gay Fernandez – klarinett
Inger Johanne Berg – fløyte
Elever fra Greåker vgs., Kirkeparken vgs., Halden vgs. og Risum vgs.
Rolf Gupta – dirigent
 
 
anne helene gjelstad dsc8716 bw trykk stor
Åse Hedstrøm

Andre relaterte konserter

flere farger bilde 1
Annet
Fargespill Østfold med Det Norske Blåseensemble
03.05, 04.05
Halden
Kjøp billett / LES MER
17 mai halden foto david engmo
Annet
Parkkonsert 17. mai
17.05
Halden
Kjøp billett / LES MER
Det Norske Blåseensemble
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
kyncmyk lang ramme 2017
}, []);