steinar 980x650

– En ørevekker av dimensjoner

Det sier hornist Steinar Granmo Nilsen om vår kommende konsertproduksjon «Bach – Heinichen – Bach». Uten forkleinelse for Bach, er det verket til komponisten i midten han nå snakker entusiastisk om. Vi byr nemlig på en aldri så liten Østfold-premiere når vi fremfører Johann David Heinichens Concerto Grosso in F major.
– Konserten er skrevet for to horn og orkester og er virkelig en ørevekker av dimensjoner, forteller Steinar. Og Steinar kan sin Heinichen. Om det er han fortsatt blant de relativt få, selv om Heinichens publikum stadig vokser seg større.
 
– Så vidt det er meg bekjent har verket kun vært fremført én gang tidligere i Norge. Da i Oslo med Norsk Barokkorkester – også med undertegnede som solist, smiler Steinar.
 
Steinar er kjent for å være en av landets ypperste naturhornsolister. Konsertens andre solohornist finner vi også i egne rekker. Britt Kristin Larsen har hatt en lang og innholdsrik karriere og har vært ansatt i Det Norske Blåseensemble siden 1998.  
 

Frem fra glemselen

Johann David Heinichen var en velkjent og respektert komponist i sin tid, men musikken hans ble allikevel nærmest glemt i en årrekke og helt frem til 1990-tallet. Da fant den tyske musikeren Reinhard Goebel manuskriptet til Concerto Grosso in F major i et arkiv i Dresden. Konserten ble deretter fremført en rekke ganger og spilt inn av ensemblet Musika Antiqua Köln. I ensemblet satt Steinars lærer, som senere skulle introdusere Steinar for konserten.
 

Spor av hest og jakt

Konserten Concerto Grosso in F major ble skrevet tidlig i hornets historie, som frem til da bare hadde hatt funksjon som jaktinstrument. I Tyskland og Frankrike hadde man lange jakthorn og noen fant ut at de kanskje passet inn i orkesteret.
 
– Folk den gangen må ha forstått at musikken som da oppstod hadde klare referanser til jakt og hest. Man skulle kunne sitte til hest og spille i trav og galopp. Derfor er mye skrevet i tre-takt, forklarer Steinar – som også illustrerer villig vekk og forteller om hornet og dets historie i videoen under.
 

andre relaterte nyheter

Det Norske Blåseensemble
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
kyncmyk lang ramme 2017