dnbe_3D_no-svart-trykk
Borregaard_980x650_alt2
Borregaard - Sanger fra et industrieventyr. Klaus Jaeger (scenograf), Karsten Brustad (komponist) og Ingar Bergby (dirigent).

Lyden av stolt historie

Borregaard – Sanger fra et industrieventyr
Et lydklipp som skildrer tømmerets strabasiøse ferd nedover vassdraget strømmer ut av høyttalerne på Sarpsborg Scene. På et øyeblikk flyttes vi langt, langt tilbake i tiden. Til et liv preget av tøffe arbeidsforhold og trange kår for folk flest i byen ved fossen. Men også til jobbmuligheter, forflytningen av folk fra bygd til by, og til det som skulle være begynnelsen på vår tids moderne industrieventyr.
Komponist Karsten Brustad har planlagt konsertforestillingen «Borregaard – sanger fra et industrieventyr» i en årrekke. Først var tanken å urfremføre forstillingen i forbindelse med Sarpsborgs 1000-årsjubileum i 2016, og Brustad hadde allerede god dialog med dirigent Ingar Bergby. Da det ikke lot seg gjennomføre satt komponisten seg fore å realisere prosjektet i 2018 – i anledning 100-årsjubileet til at Borregaard fikk norske eiere. Deretter inviterte han alle medvirkende til storstilt samarbeid.

– Jeg har hatt jevnlige møter med Det Norske Blåseensemble og Opera Østfold de to siste årene. Samarbeidet med Dag Arthur Aasbø ved Borregaard har også vært svært viktig for oss. Samarbeid er selve nøkkelen til at vi endelig kan realisere prosjektet. Det er en stor ære for meg å få jobbe med hele ensemblet, sier Brustad.
Ingar%20Bergby_980x650
Dirigent Ingar Bergby. Foto: Det Norske Blåseensemble
KONTEMPORÆRT OG KLASSISK

Lydklippene som åpner hver av de 10 ulike scenene i forestillingen plasserer oss i tilsvarende ulike kontekster som forteller historiene om vannet, elven, skogen og menneskene. Det hele knyttet sammen gjennom musikk, sang, tekst og visuelle uttrykk – mesterlig anført av dirigent Ingar Bergby.

– Mitt fokus nå er å skape en god balanse mellom solister og orkester. Å få frem teksten. Blåseensemblets rolle er akkompagnerende, men mer som en lydkulisse eller en lydinstallasjon enn det man normalt tenker på som rent akkompagnement. Det melodiske materialet ligger hos solistene, forklarer Bergby.

Opera Østfold har skaffet til veie et stjernelag av en solistrekke, tekstene er av forfatter Øivind Hånes og visuell kunstner, Klaus Jaeger, har ansvaret for forestillingens digitale scenografi, lys og regi.

– Jeg falt for prosjektet allerede første gang jeg lyttet til Karstens midiskisse. Det er kontemporært, klassisk og minner meg om filmmusikk. Et flott materiale å arbeide med og samtidig begrensende fordi man ikke kan realisere alt det man ønsker seg, smiler Jaeger.


FOR FOLK FLEST

Komponisten selv er spent før helgens forestillinger og tror at konsertforestillingen kan appellere til folk flest.

– Vi har med overlegg valgt å kalle dette en konsertforestilling. Opera kan fort bli oppfattet som et overklasseuttrykk. Jeg ønsker å prøve å få folk til å oppdage at de kan like noe de ikke trodde de kunne like. Hvis man åpner sansene og senker skuldrene, avslutter Karsten Brustad.


NB! Urpremieren fredag 26. oktober kl. 19:00 er utsolgt. Billetter tilgjengelig til forestillingen lørdag 27. oktober kl. 19:00.

andre relaterte nyheter

DSC09862
Klassisk musikk, Klassisk improvisasjon, Annet
Mer musikk på hjemmebane
LES MER
Wigum_Facebook_980x650
Annet
Mr.#Sniksymfonisering på Haldens tak
LES MER
Guro_980x650
Annet
Guro Kristine Kitterød: Ung trombonist med store planer
LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.