dnbe_3D_no-svart-trykk
Kulturnatt Fredrikstad

Musikalsk fest i domkirken

Dirigent Olof Boman lot seg imponere av musikere, sangere og en fullsatt Fredrikstad domkirke fredag kveld. – Det ble en fest å få lov til å dirigere Händels «Zadok the Priest», skryter han. .
Det Norske Blåseensemble har lenge ønsket seg et samarbeid med den anerkjente dirigenten. Olof Boman befinner seg midt i en lysende internasjonal opera- og konsertkarriere. Nå er han på plass i Østfold – som én av to dirigenter i konsertene Mozart – Tallis – Händel – Bach – Purcell. I konsertene er det Bomans oppdrag å dirigere «de tre gigantene» som han selv omtaler 1700-tallskomponistene Händel, Bach og Mozart.
 
– Det er nettopp ytterlighetene i disse komponistenes verk som gjør konserten så spennende. En ung og unntaksvis mollstemt Mozart med sin Symphfony no 25. Bach med sitt kompositoriske utgangspunkt i den sakrale teksten i Komm, Jesu, komm!, og Händels teatralske fyrverkeri av et kroningsverk;  Zadok the Priest. Dette i tillegg til Tallis og Purcell, som selvsagt også er to meget spennende komponister. Visste du forresten at Händel og Bach kjente til hverandre og at Mozart var stor fan av de begge?, forteller Boman ivrig.
 
 
FESTIVALSUKSESS MED RINGER I VANNET 

Her til lands er Boman kanskje aller mest kjent for sine år som kunstnerisk leder ved velrennomerte Glogerfestspillene på Kongsberg, sammen med den norske sopranen Isa Gericke.
I perioden 2009–2016 utviklet disse to musikkfestivalen til internasjonal anerkjennelse.  
 
Bomans signatur og suksessoppskrift er kreativt programarbeid – i krysningspunktet der gammel musikk møter ny. Hans kreativitet har skapt ringer i vannet og ført til oppdrag ved andre europeiske velrennomerte festivaler.
 
– Jeg gjør konserter som jeg selv gjerne skulle ville høre. Så har jeg gode erfaringer med å bruke rommet for å øke konsertopplevelsen. Å overraske. Å pirre publikums nysgjerrighet, fortsetter han.
 
 
LYD FRA ALL KANTER 

I Fredrikstad domkirke fredag kveld fikk de 600 fremmøtte definitivt en spektakulær konsertopplevelse da det store ensemblet – over 80 i tallet – spredte seg i kirkerommet til Thomas Tallis’ sagnomsuste korverk Spem in Alium. Dette verket under domorganist Tore Erik Mohns direksjon.
 
– Tradisjonelt er det å uttrykke tekst både instrumentalt og vokalt ansett å være det ultimate av musisering og noe man har strukket seg etter i alle tider. Under orkesterprøvene har vi også jobbet intenst med tekstene som utgangspunkt. De er et så lydhørt ensemble og det er virkelig en glede å være en del av dette flotte konsertprosjektet, skryter Olof Boman etter konserten.
 
Etter Kulturnatt i Fredrikstad domkirke går ferden til Immanuels kirke i Halden og Sarpsborg kirke – henholdsvis 20. og 21. september. Der byr det seg nye og eksklusive muligheter til å oppleve det store og lokale ensemblet med det spektakulære konsertprogrammet. Alt under Olof Bomans og Tore Erik Mohns eminente direksjon. 
 
 
Olof Boman
Dirigent Olof Boman

andre relaterte nyheter

DSC09862
Klassisk musikk, Klassisk improvisasjon, Annet
Mer musikk på hjemmebane
LES MER
Unge%20trebl%C3%A5sere_980x650
Klassisk musikk
Med unge treblåsere i rekkene
LES MER
Ris%C3%B8r1_Liv%20%C3%98vland_980x650
Klassisk musikk
Latinamerikansk, lekent og noteløst
LES MER
DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
Tollbugata 4-6, 1767 Halden, P.B. 122,
N-1751 Halden, Norway
TEL: +47 69 17 82 50 (09.00-15.00)
HOVEDSPONSOR:
KynCMYK%20lang_ramme_2017
Det Norske Blåseensemble er støttet av Kulturdepartementet, Østfold Fylkeskommune og Halden kommune.