Lene Grenager – Attitude

I denne spennende samtidskomposisjonen skjer det så mye at selv kameramannen har vansker med å få med seg alt.

Konsert 15 av 17 i HaldenSessions

9 minutter med nye inntrykk

“Attitude” av den lokale samtidskomponisten Lena Grenager, ble opprinnelig skrevet for Affinis Ensemble i 2004. Stykket springer ut av Grenagers doble praksis som komponist og improvisasjonsmusiker, og er et forsøk på å viske ut grensene mellom disse to måtene å skape musikk. Materialet består av strenge og komplekse rytmiske elementer kontrastert med improviserte eller åpne partier. Målet hennes var å skape en struktur hvor byttene mellom det strenge og det frie skulle være vanskelig å oppdage. 

Hardtarbeidende musikere

Det er liten tvil om at dette stykket krever sitt av de syv musikerne fra Det Norske Blåseensemble. Her skjer det så mye at selv kameramannen til tider sliter med å følge med. Hardest av alle jobber kanskje slagverker André Fjørtoft, som for anledning har fått utdelt et helt arsenal av instrumenter og duppeditter å spille på. Du kan høre hva han tenker om stykket i intervjuet med ham. Musikalsk leder er rutinerte Christian Eggen.

Dette får du høre:

Attitude
Lene Grenager

Lene Grenager
Komponist

Lene Grenager er oppvokst i Halden og studerte cello og komposisjon ved Norges musikkhøgskole. Som komponist er hun opptatt av notasjon, og hvordan ulike måter å notere musikk på påvirker musikerne og resultatet. Lena har skrevet for ensembler som Oslo Filharmonien, Cikada og Bit 20. Hun har jobbet tett med solister som Rolf Borch, Tanja Orning og Håkon Stene, og musikken hennes er fremført på festivaler som Huddersfield Contemporary Music Festival og Novembermusik.

Det er heller ikke første gang Det Norske Blåseensemble fremfører musikken til Lene. Hun har tidligere komponerte stykket “The frog, the squirrel and the woodpecker” spesielt for ensemblet i anledning VinterRiss 2017. I 2002 ble Lene tildelt de unges Lindemanpris og i 2018 fikk hun Arne Nordheims komponistpris.

Christian Eggen
Dirigent

Christian Eggen har hevdet seg på høyeste nivå som både dirigent, komponist og utøver. Han spilte sin første solokonsert som 16-åring i 1973, og var i mange år en av landets fremste pianister. Dirigentdebuten kom i 1980, og Christian er i dag blant Europas ledende dirigenter for samtidsmusikk.

Han har skrevet musikk for både film, teater, fjernsyn, orkester og elektroakustiske installasjoner (!). Han har vunnet en rekke priser, og i 2007 utnevnte Kong Harald ham til Kommandør av St. Olavs orden.