dnbe_3D_no-svart-trykk
01_V%C3%A5rprogram-2020%C3%85rstidene_jpg

Årstidene - Vivaldi AVLYST!

Billetter

Vinter, Vår, Sommer, Høst
Antonio Vivaldis de fire årstider har det siste århundret blitt et av den klassiske musikkens mest avholdte verker, med innspillinger solgt i millionopplag og stadige fremføringer i verdens konsertsaler. Verket har vært gjennom svært mange tolkningsvariasjoner. Ensemblets treblåsere vil sette vårt unike preg på dette stykket under ledelse av den allsidige fiolinisten Atle Sponberg.
Antonio Vivaldi (1678-1741) var fra Venezia, Italia og var egentlig en katolsk prest. Men ettertiden husker ham spesielt som en sentral komponist fra barokken, som skrev førti operaer og fire hundre konserter for fiolin. Vivaldi var selv en virtuos fiolinist. Han var nesten helt fram til sin død ansatt som fiolinlærer ved et barnehjemskonservatorium for piker i hjembyen. Vivaldi var stolt av at han kunne komponere en konsert raskere enn noen klarte å kopiere den etter ham! 
            
Musikken hans fikk stor innflytelse ut over i Europa og Johann Sebastian Bach arrangerte og transkriberte mer musikk av Vivaldi en av noen annen komponist. 
Men som tilfellet var med mange komponister på 1600-1700-tallet, ble Vivaldi glemt, og det var først på 1900-tallet at musikken hans kom tilbake i folks bevissthet, «Le quattro Stagioni», som «De fire årstider» het på originalspråket, står igjen som kanskje barokkens mest kjente verk. 
            
«De fire årstider» er også et tidlig eksempel på det som kalles «program-musikk», musikk som hadde til hensikt å fortelle et bestemt narrativ. Det innebar at Vivaldi skrev fire sonetter, poetiske tekster, som utdypet og detaljerte det musikken formidlet, de fire årstidenes gang. Den engelske fiolinisten Nigel Kennedys innspilling av «The Four Seasons» sammen The English Chamber Orchestra fra 1989 solgte over to millioner eksemplarer og er således en av de mest solgte innspillingene av klassisk musikk noensinne. 
Populariteten til «De fire årstider» har vedvart, med svært mange innspillinger i løpet av de siste sytti årene. 
            
«De fire årstider» har vært gjennom svært mange tolkningsvariasjoner. Det hevdes at Vivaldis verk legger godt til rette for improvisasjon. Musikken har også blitt brukt, helt eller delvis, i svært mange andre musikalske uttrykksformer. «De fire årstider» lever altså i beste velgående i den kontemporære kulturen, nesten tre hundre år etter at den ble komponert.
            
Atle Sponberg (55) er fra Gjøvik og har studert under Isaac Schulman ved Norges Musikkhøyskole. Han har også studert i Amsterdam og Salzburg. 
I 2013 ble han tilsatt som Første amanuensis ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Han har vært 1. konsertmester i Det Norske Kammerorkester og konsertmester i Kringkastingsorkesteret. Sponberg er spesielt kjent for sitt forhold til argentinsk tango, han har studert tango i Buenos Aires. Sponberg er også en svært aktiv studiomusiker, som har bidratt på et stort antall plateinnspillinger med artister over et vidt musikalsk spenn, fra Kine Hellebust & Anders Rogg til Penthouse Playboys, fra Bjørn Eidsvåg til Dimmu Borgir, fra deLillos til Oslo Domkor. 
 
Sponberg har besøkt Det Norske Blåseensemble ved en rekke anledninger de siste årene og har bidratt til både «Nasjonaldagskonserten» og «Fredrikshaldfest», som i 2018 markerte at det var tre hundre år siden Karl XII falt på Fredriksten. Sponberg var med både musikkteaterstykket «Kongen kommer» i Fredrikshalds teater og da en gruppe musikere fra ensemblet samme kveld, til stormede mottakelse, spilte «Pubmusikk» på Bryggerhuset.
 
 

Medvirkende

Atle Sponberg
Det Norske Blåseensemble

Andre relaterte konserter

01_V%C3%A5rprogram-2020Nasjonaldag_jpg
Klassisk
Parkkonsert og Gallakonsert AVLYST!

Kjøp billett / LES MER
01_V%C3%A5rprogram-2020Nasjonalromantiske_jpg
Klassisk
Nasjonalromantiske perler - AVLYST!

Kjøp billett / LES MER