dnbe_3D_no-svart-trykk
Gloger

Glogerfestspillene: TRADISJON OG SANNTID / AVSLUTNINGSKONSERT – CHRISTUS AM ÖLBERGE

Billetter

26.01
KL 20.00
Avslutningskonsert - Kongsberg
Tradisjon og Sanntid: Ensemble Allegria og Det Norske Blåseensemble
Sannsynligvis var Beethoven ikke spesielt god på ski. Men følelsen av å hoppe etter ham som komponist, er noe mange har kjent på opp gjennom musikkhistorien.Det sies at Tsjaikovsky, for eksempel, da han hørte Beethovens symfonier, ble fast bestemt på å skrive musikk selv, men at han aldri helt klarte å svelge skuffelsen over å ikke komme opp på Beethovens kunstneriske nivå, i alle fall i følge ham selv. Mange vil nok bestride Tsjaikovskys konklusjon, men det er en kjensgjerning at respekten for o, store komponist og komponistens verk steg betraktelig i romantikken.
Men hvordan forholder vi oss til et partitur? Og hva er egentlig klassisk musikk? Denne konserten dykker ned i det, gjennom Ensemble Allegrias måte å gå inn i Tsjaikovskys musikk og asamisimasas evne til å gripe musikk og klanger vi sjelden hører. Og, ikke minst, gjennom Det Norske Blåseensemble og Michael Wollnys Rules of Behavior, musikk som blir til her og nå, som ingen andre har hørt før dere som sitter her i kirken i kveld. Det er kammermusikk, samtidsmusikk og sanntidsmusikk.

Konserten innledes med en samtale med festspillartister.

Program:

PYOTR ILYICH TCHAIKOVSKY (1840–1893)
Souvenir de Florence, op. 70
1. Allegro con spirito
2. Adagio cantabile e con moto
3. Allegretto moderato
4. Allegro vivace
Ensemble Allegria

LAURENCE CRANE (1961–)
John White in Berlin
asamisimasa

“Rules of behavior”
Sanntidsmusikk
Det Norske Blåseensemle, Michael Wollny (klaver) og Geir Lysne (musikalsk leder)
Avslutningskonsert - Christus Am Ölberge
Det blir en mektig avslutning på årets Glogerfestspill når et stjernelag av kor, orkester, dirigent og solister fremfører Ludwig van Beethovens eneste oratorium Kristus ved Oljeberget (Christus am Ölberge). Verket er sjelden fremført i Norge, men er uten tvil et høydepunkt i den vokalinstrumentale kirkemusikken.
Handlingen utspiller seg i hagen Getsemane, rett før Jesus blir tatt til fange. Han ber sin Far om trøst, samtidig som han hilser sin egen korsfestelse velkommen som en “helbredelse av menneskeheten”. Beethovens oratorium er mindre preget av religiøs andakt enn de dramatiske hendelsene i pasjonsfortellingen. Disse hendelsene underbygges av en fargerik, nesten operatisk musikk. Det er mye som tyder på at Beethoven tenkte dette som en opera, men på grunn av fastetiden, hvor opera var forbudt, ble verket et oratorium.

Teksten ble skrevet av opera-librettisten Franz Xaver Huber. Verket hadde sin urfremføring i Wien i 1803, en tirsdag i Den stille uke. Komponisten hadde dårlig tid mot slutten. Trombonestemmen ble til natten før urfremføringen, og sendt med en elev til prøven neste morgen.

Konserten starter med Gustav Mahlers vakre sang “Ich bin der Welt abhanden gekommen”, en stillferdig hyllest fra Det norske Solistkor til Ludwig van Beethoven. “Jeg døde fra verdens uro, nå hviler jeg i et stille landskap, jeg lever alene i min himmel, i min kjærlighet, i min sang…”.

Program:

GUSTAV MAHLER (1860–1911)/CLYTUS GOTTWALD (1925– )
Ich bin der Welt abhanden gekommen

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770–1827)
Christus am Ölberge, op. 85
1. Introduktion (Grave – Adagio) – Rezitativ “Jehova, du, mein Vater!” – Arie (Allegro) “Meine Seele ist erschüttert!”
2. Rezitativ “Erzittre, Erde, Jehovahs Sohn liegt hier” – Arie (Larghetto) “Preist des Erlösers Güte” – Chor (Allegro) “Oh, Heil euch, ihr Erlösten!”
3. Rezitativ “Verkündet, Seraph, mir dein Mund” – Duett (Adagio molto) “So ruhe denn mit ganzer Schwere”
4. Rezitativ “Willkommen, Tod!” – Chor (Alla marcia) “Wir haben ihn gesehen”
5. Rezitativ (Tempo della Marcia) “Die mich zu fangen ausgezogen sind” – Chor (Allegro molto) “Hier ist er, hier ist er”
6. Rezitativ (Molto allegro) “Nicht ungestraft soll der Verwegnen Schar” – Terzett und Chor (Allegro ma non troppo) “In meinen Adern wühlen” – Schlusschor (Maestoso – Allegro) “Welten singen” “Preiset ihn, ihr Engelschöre”

Medvirkende

Andre relaterte konserter

01_V%C3%A5rprogram-2020Kryssover_jpg
Session
Kryssover Jazzfest Moss
09.02
Moss
Kjøp billett / LES MER
01_V%C3%A5rprogram-2020Motown_jpg
Session
Motown
04.03, 05.03, 06.03, 07.03
Halden, Askim, Fredrikstad, Moss
Kjøp billett / LES MER
01_V%C3%A5rprogram-2020Bach-Haydn-Bach_jpg
Klassisk
Bach, Haydn, Bach
27.03, 29.03, 01.04, 02.04, 03.04
Sarpsborg, Halden, Fredrikstad, Moss, Oslo
Kjøp billett / LES MER