dnbe_3D_no-svart-trykk
Johannes%20Gustavsson_foto%20Anna%20Hult_980x650
Foto: Anna Hult.

Johannes Gustavsson

Dirigent

Johannes Gustavsson er kjent for sin energi, karisma, eleganse og følsomhet – egenskaper som har gjort ham svært etterspurt som dirigent for både symfoniorkestre og operaer i Norden og utenlands. Han jobber jevnlig med alle de store orkestrene i sitt hjemland Sverige, inkludert Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester og Göteborgsymfonikerne. I Norge er han engasjert av Oslo-Filharmonien, Kristiansand Symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret.
 
Johannes har nylig dirigert Helsinki og Turku Filharmoniske Orkestre i Finland og snart står Odense og Sønderjyllands Symfoniorkester i Danmark for tur. Etter fremragende prosjekter ved Den Kungliga Operan i Stockholm og Göteborgsoperaen ble Johannes utnevnt til sjefdirigent i Wärmlands-operaen i Sverige ved starten av sesongen 2015/16. Han har hatt dirigentstillinger/vært kunstnerisk leder for Österbottens kammerorkester, Västerås Sinfonietta, Nordiska Kammer­orkestern og for Oulu symfoni­orkester, hvor han har vært sjefdirigent siden 2012. Han jobber også regelmessig med Helsingborgs symfoniorkester.
 
Johannes har gjort en rekke utmerkede innspillinger, inkludert den første innspillingen av Anders Eliassons Dobbelkonsert og Sinfonia per Archi med Sveriges Radios Symfoniorkester, utgitt på plateselskapet CPO. Det Svenske Radiokoret utga sammen med Johannes og orkesteret på samme plateselskap den påfølgende utgivelsen av Eliassons Quo Vadis. Han har også gjort innspillinger med DR Symfoniorkester (musikk av CFE Horneman for Dacapo), Gävle symfoniorkester (musikk av Tobias Broström for Swedish Society), Island Symfoniorkester (musikk av Jón Nordal for Ondine), Oulo symfoniorkester musikk av Uuno Klami og Einar Englung, også for Ondine) og med Västerås Sinfonietta (musikk av Britta Byström, Ylva Skog og Andrea Tarrodi for DB Productions). Som en anerkjent eksponent for samtidsmusikk har Johannes urfremført mer enn 50 orkesterverk skrevet av nordiske komponister.
 
Johannes ble født i 1975 i Vänersborg. Han studerte bratsj med Lars Anders Tomter og fortsatte deretter med dirigentstudier ved Norges musikkhøgskole med Ole Kristian Ruud og Olav Anton Thommessen. Han mottok i tillegg undervisning av Simon Streatfeild og den kjente finske dirigentlærer Jorma Panula. Johannes var den første som ble tildelt både svenske dirigentprisen og Herbert Blomstedt-prisen. Han var prisvinner både i Solti dirigent-konkurranse i Frankfurt og Toscanni-konkurransen i Parma.