Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er en anerkjent komponist og utøver innen samtidsmusikken. Hun har en imponerende karriere og har hatt verkene sine fremført av en rekke musikkensembler og utøvere i inn- og utland.

Maja mottok i 2001 den prestisjetunge Arne Nordheims komponistpris, Hun er den første norske komponisten som har mottatt denne prisen. Hun har også blitt belønnet med andre priser nasjonalt og internasjonalt.

Hun har også eksperimentert med improvisasjonsmusikk, blant annet i gruppen SPUNK og med Avant Joik.

Maja har bidratt med musikk til hørespill av Elfriede Jelinek på bestilling fra tysk radio. Hun har skapt og fremført musikk til dans, teater, installasjoner, film og litteratur. Ratkje har vært vokalsolist med en imponerende rekke musikalske ensembler og orkestre over hele verden. Hun var også en aktiv deltaker i sin egen opera «No Title Performance…», som hadde premiere under Ultima i 2003.

Maja har fått anerkjennelse for sin unike stemmebruk og mottok en nominasjon til Nordisk Råds musikkpris i 2013. Det samme året ble hun hedret med Rolf Gammleng-prisen for sin deltakelse i over 100 plateutgivelser. I 2020 ble hennes bidrag til musikkfeltet ytterligere anerkjent da hun mottok både Liv Ullmann-prisen og Buddyprisen. Hennes komposisjoner «Sirkling» og «Considering Icarus» ble hyllet som årets verk under Musikkforleggerprisen. Deretter, i 2021, ble Maja æret med Lindemanprisen for sitt betydelige bidrag til musikkverdenen.

Hun har også skrevet om musikk for Morgenbladet og gitt ut boken «Eksperimentell kvinneglam» på Aschehoug forlag. Hun engasjerer seg også i miljøkamper og er aktiv i aksjonsgruppen «Stopp oljesponsing av norsk kulturliv.»