Dato Tid Sted
14.10.2022 19.00 VANNVOGNA KONSERT OG KUNSTHALL, HALDEN
15.10.2022 17.00 MOSS KIRKE

Tre kammergrupper fra Det Norske Blåseensemble gir deg tre spennende musikalske opplevelser. Her får du verk av de prisbelønte samtidskomponistene Kristine Tjøgersen og Wolfgang Plagge. Det siste stykket skapes først når konserten starter.

Spiracle av Kristine Tjøgersen – et friskt pust

I dette nydelige stykket er inspirasjonen til komponist Tjøgersen er tydelig fra første lille pust. “Spiracle” er det utvendige pustehullet hos enkelte typer fisk, hval og delfiner. Her utforsker Tjøgersen blåseinstrumentene på en måte som tar deg med under havoverflaten, og kanskje også får deg til å lure på hvordan notearkene ser ut.

Wolfgang Plagges Wind Quintet op. 105 – Tranquillo

Neste punkt på programmet er Wolfgang Plagges “Wind Quintet op. 105 – Tranquillo” fra år 2000. “Tranquillo” betyr ro, og det gir det enkle motivet i begynnelsen på dette vakre stykket virkelig. Plagges musikk er kjent for å ta lytteren med på en reise. Dette verket er intet unntak.

Sanntidsmusikk – skapt i øyeblikket

Konserten avsluttes med noe helt for seg selv. Her får du en smakebit på Det Norske Blåseensemblets egen sjanger, sanntidsmusikk. Når musikerne inntar scenen, vil ingen av dem vite hva de kommer til å spille. Musikken improviseres i øyeblikket, noe som gjør hver eneste tone til en overraskelse. Det å vite at det kan gå galt når som helst, vil skape en helt spesiell spenning i rommet.

Konserten er i samarbeid med nyMusikk Østfold.

Om prosjektet og de medvirkende:

Det Norske Blåseensemble

Med røtter tilbake til 1734, kan Det Norske Blåseensemble skryte av å være Norges eldste orkester i kontinuerlig drift. Hele orkesteret består av 24 profesjonelle musikere med base i Halden. Det Norske Blåseensemble blåser gjerne nytt liv i velkjente verk fra de tidligere periodene, men gjør også årlige jazz- og showproduksjoner. Et av satsingsområdene er sanntidsmusikk – improvisert musikk på klassiske premisser. Uansett sjanger setter orkesteret pris på et godt samarbeid, og får ofte selskap på scenen av unge talenter og lokale aktører så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale kor, solister og dirigenter.

Sanntid – musikk i øyeblikket

Det Norske Blåseensemble er sannsynligvis det eneste ensemblet i verden som improviserer hele konserter i et klassiske rammeverk. Musikkformen har de gitt navnet «sanntid», fordi den skapes i sann tid. Her bruker musikerne det de kan om instrumentet sitt, og musikken de er trent i, som en verktøykasse og et felles språk for improvisasjonen. I tillegg kommer alt de har lært om improvisasjonsteknikk av kurator, Geir Lysne. For man må faktisk øve for å bli god til å improvisere. Sanntidsprosjektet startet i 2009, og har ført til en rekke spennende konserter både i inn- og utlandet, med alt fra noen få musikere til hele ensemblet.

nyMusikk Østfold 

nyMusikk Østfold er en aktiv deltaker i det regionale musikklivet. Seksjonen har som målsetting å bringe ny musikk ut til publikum i tidligere Østfold fylke, og synliggjøre områdets musikere og komponister. En viktig del av programmet hos nyMusikk Østfold er de årlige Vinter- og HøstRiss-festivalene. Sentralt står også samarbeid med lokale kulturorganisasjoner i Østfold, som Det Norske Blåseensemble i Halden, Kammermusikkserien i Moss, kulturskolene, musikklinjene ved de videregående skolene i Moss, Askim, Halden og Sarpsborg, samt Galleri F15. Det gir et godt grunnlag for et bredt konserttilbud. nyMusikk Østfold arrangerer også årlige seminarer og konserter for barn og unge rundt om i gamle Østfold fylke.

Dato Tid Sted
14.10.2022 19.00 VANNVOGNA KONSERT OG KUNSTHALL, HALDEN
15.10.2022 17.00 MOSS KIRKE