Dato Tid Sted
10.06.2023 17.00 ELBPHILHARMONIE HAMBURG

Spektakulær saksofonist og komponist

Det Norske Blåseensemble utfordret saksofonist Marius Neset til å komme opp med låter som var spennende for orkesteret og et stort publikum. Med på laget fikk ensemblet Erlend Skomsvoll, som også var med på forrige års suksess i ElbPhilharmonie med Mathias Eick. Erlend fikk frie tøyler av Marius til å skape ny musikk ut av hans utvalgte låter. Det viktigste elementet i arbeidet var å skape symfonisk musikk for hele ensemblet, der musikerne spiller nesten likeverdige roller med solisten. Langt unna et standard jazzorkester. 

Resultatet ble magisk: Med Skomsvoll sine rekomposisjoner kom det nye symfoniske «dikt» ut av hver låt. 

Vi gleder oss til ny konsert!


Marius Neset

Marius Neset (f. 1985) husker sine aller første opplevelser som instrumentalist, i god tid før han tok saksofonen som åtteåring: «Som 5 år gammel gutt fikk jeg et trommesett,» sier han, «og det ble starten på en utrolig spennende – og rytmisk, musikalsk reise. Fra begynnelsen var det naturlig for Marius å leke med grooves, og forskjellige polyrytmer også. Dette spesielle fokuset, denne alltid tilstedeværende følelsen av eventyr er iboende i alt han gjør, enten han jobber som solosaksofonist, i en jazzkvintett, som en del av kammerensembler eller med storband eller symfoniorkestre.

Marius gjorde et forbløffende sterkt inntrykk da han først dukket opp på den europeiske jazzscenen som en ung saksofonist for mer enn et tiår siden. Django Bates, som var lærer og mentor ved Rytmisk Musikkonservatorium i København, hadde Marius i flere av bandene sine, Siden da har vi sett Marius bringe sin enorme kreative energi til så mange roller i forskjellige sammenhenger, enten som pådriver eller som katalysator. Et aspekt ved hans verk som ikke ofte får den oppmerksomheten det fortjener, er den omfattende listen av verk han har komponert – en liste som fortsetter å vokse. Han har mottatt og utført store oppdrag for store ensembler og orkestre, blant annet Trondheim Jazzorkester, London Sinfonietta, Bergen Filharmonien, og KORK. Et av de seneste verkene hans er «Geyser» fra BBC Proms som hadde premiere i Royal Albert Hall i september 2022.

Marius Neset har nå mottatt godt over tjue priser eller prisnominasjoner for album og fra festivaler. I Norge har han flere EDVARD-nominasjoner og Spellemannspris og nominasjoner. Han har vunnet pris og blitt nominert i forskjellige kategorier ved de tyske ECHO Awards. Han var også den eneste europeeren som ble oppført som en av «25 for the Future» av Downbeat i 2016. Hovedutgivelsen høsten 2022 er med en nyopprettet kvintett. «Happy» på tyske ACT  er med hans nærmeste musikalske medarbeider, den svenske trommeslageren Anton Eger, og andre ledestjerner innen europeisk jazz i hans generasjon: Magnus Hjorth på piano, Elliot Galvin på keyboard og Conor Chaplin på el-bass.

Foto: Veronica van Groningen
Foto: Veronica van Groningen

Erlend Skomsvoll

Erlend Skomsvoll er en prisbelønt jazzmusiker – pianist og tubaist, komponist, dirigent og arrangør. Han har en stor nysgjerrighet og glede over mange musikalske stilretninger, og har blitt beskrevet av blant andre Chick Corea (som en av verdens beste arrangører. Erlend er utdannet ved Jazz-linja, på det som er dagens Institutt for musikk på NTNU. Her ble han i 1998 en sentral figur i gruppa Come Shine, som er kjent for sine fantasifulle og nyskapende tolkinger av jazz-standarder. I 2000 ble han ansatt i Norsk kulturråds aspirantstilling ved Midt-norsk jazzsenter, og har derved fungert som en sentral utøver, dirigent og arrangør for Trondheim Jazzorkester.

Erlend komponerer alt til sitt eget «Skomsvoll Orkester», som ble etablert 1996. Dette ble i 2004 videreført i «Skomsork». Bandet ble nominert til Spellemannsprisen for albumet med samme navn i 2004. I 2014 ga Skomsvoll ut albumet Holberg Variations sammen med Christian Ihle Hadland og 1B1. Her tar strykeorkester sammen med piano for seg Edvard Griegs kjente Holberg Suite i en improvisatorisk lek. Albumet vant Spellemannsprisen i 2014 i klassen klassisk. Skomsvoll fikk også Buddyprisen fra Norsk jazzforum for 2014. Prisen er, i følge jazzforum.no, den høyeste utmerkelsen i det norske jazzmiljøet.

Det Norske Blåseensemble 
Det Norske Blåseensemble, har base i Halden og består av 24 profesjonelle musikere. Med røtter tilbake til 1734, tar Blåsensemblet vare på historien, samtidig som de skaper den på ny. Orkesteret er godt forankret i det klassisk skolerte, men har også et brennende ønske om å utforske det ukjente. Blåseensemblet er mangfoldig. Det gjør de både sjangertro og sjangerløse – alt til sin tid. Orkesteret ønsker alltid å gjøre musikken til deres egen, og streber etter å oppnå en unik klang, og å blåse nytt liv i velkjente verk. Det være seg når de spiller klassiske verker, sanntidsmusikk eller jazz- og showproduksjoner. Uansett sjanger setter orkesteret stor pris på et godt samarbeid – med lokale aktører, så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale kor, solister og dirigenter. 

Dato Tid Sted
10.06.2023 17.00 ELBPHILHARMONIE HAMBURG