Dato Tid Sted
05.09.2021 19.00 ØSTRE FREDRIKSTAD KIRKE

Enten du kan de klassiske komponistenes liv og virke på rams eller bare er litt nysgjerrig på klassisk musikk, er dette en konsert for deg. 

Det blir både sjelfullt, dramatisk, følsomt og lekent når Det Norske Blåseensemble tar fatt på Haydns Symfoni nr. 44 og Beethovens Klaverkonsert nr. 3. Som prikken over i-en spilles sistnevnte med en av Europas beste pianister, Christian Ihle Hadland, som solist. Begge stykkene fremføres i Stian Aareskjolds versjoner. Dette tilfører noe nytt til materialet som kan overraske selv deg som kjenner stykkene godt. Konserten dirigeres av anerkjente Eivind Aadland.

Haydns Symfoni nr. 44 – sterke følelser blir sterk musikk

Haydn er en av de mest betydningsfulle komponistene i wienerklassisismen, og i løpet av karrieren komponerte han over 100 symfonier. Den 44. av disse ble til i perioden der Strum und Drang-retningen herjet både litterært og musikalsk. Strum und Drang var opptatt av å formidle sterke følelser, og verkene var gjerne mer ekspressive og vågale enn tidligere. Symfoni nr. 44 har fått tilnavnet Sorgsymfonien, fordi det hevdes at Haydn ønsket andre sats spilt i sin egen begravelse. Det gir en pekepinn på hvor vakkert dette stykket er.

Beethovens Klaverkonsert nr. 3 – liker du klassisk, liker du Beethoven

Liker du klassisk musikk liker du sannsynligvis Beethoven. Musikken er melodiøs og iørefallende, og Beethoven var ikke redd for å bryte klassisismens mønstre og regler. Mange mener at den mest sjelfulle musikken hans finnes i pianokonsertene, og Klaverkonsert nr. 3 er et godt argument for det. Konserten har en leken første sats som strekker seg over det meste av både følelsesregisteret og pianoet, en romantisk og drømmende andre sats og avsluttes med en forrykende finale.

Christian Ihle Hadland

Christian Ihle Hadland har etablert seg i det europeiske tetsjiktet som solist, soloartist og kammermusiker. Hans subtile frasering og syngende tone har tatt ham til de mest prestisjefylte scenene i verden. Hadland har opptrådt med flere av de ledende orkestrene og dirigentene i Europa, samt anerkjente musikere som Janine Jansen, Truls Mørk og Clemens Hagen. Under utdelingen av Nobels Fredspris i 2006 spilte han soloklaver og akkompagnerte sopranen Renée Fleming for millioner av seere.

Eivind Aadland

Eivind Aadland er en av Norges mest anerkjente dirigenter. Hans omfattende arbeid med skandinaviske orkestre inkluderer blant annet regelmessige gjesteengasjement med Oslo-filharmonien, Bergen filharmoniske orkester og Göteborg symfoniorkester, i tillegg til å ha ledet flere kritikerroste oppsetninger for Den Norske Opera. I år starter han som sjefdirigent og kunstnerisk leder for Tasmanian Symphony Orchestra i Australia. 


Dato Tid Sted
05.09.2021 19.00 ØSTRE FREDRIKSTAD KIRKE