Dato Tid Sted
14.03.2021 20.45 NRK

Halden i beste sendetid på NRK TV søndag 14 .mars.

Førstkommende søndag blir det fokus på Halden, Fredrikshalds Teater og Det Norske Blåseensemble i programposten «Hovedscenen».

Hovedscenen har de siste 20 år vært NRK sin hovedsatsning på presentasjon av opera, ballett og klassisk musikk, og endelig etter 20 år er det Det Norske Blåseensmble som får sendetid. Konserten som sendes er et opptak fra Fredrikshalds Teater høsten 2020, da orkesteret tok med seg et TV team og sitt eget harmoniensemble inn i teateret.

Asgeir Borgermoen er scenemester og arenaansvarlig på ærverdige Fredrikshalds Teater i Halden

Fredrikshalds Teater er i dag en stolt arena for kulturliv, men har også vært en viktig møteplass for næringslivet og for det politiske formål, og var sentral for borgerskapet utover 1800-tallet. I programmet som blir sendt på NRK på søndag, gir Fredrikshalds Teaters egen Asgeir Borgermoen oss et innlevende innblikk i Fredrikshalds Teaters fascinerende historie og funksjon fra årene etter åpningen i 1838.

Konserten innledes på romantisk vis med to verk av Carl Maria von Weber- Adagio und Rondo, og fortsetter med Concertino for obo og blåsere i C-Dur med Boris Fatulaev som solist. I begge Weber sine verk får vi lytte til hans innovative og lekne måte å skrive musikk på, en drøm for enhver blåsemusiker. Konsertens hovedverk er Beethoven sitt Parthia Ess-Dur op. 103, hvor de relativt ulike fire satsene preges av en ung Beethoven i en læringsprosess. Lekent og godt for øret. Ensemblet avslutter denne kvelden med overraskelser fra Rossini og Mozart. Steinar Granmo Nilsen er musikalsk leder, og noen skråblikk om verkene vil serveres underveis.

Konserten er produsert av Peiling film og tv for Det Norske Blåseensemble.