Dato Tid Sted
16.02.2022 20.00 SARDINEN USF, BERGEN
17.02.2022 20.30 KULTURKIRKEN JAKOB, OSLO

Det blir spenning i hvert eneste øyeblikk når en kammergruppe fra Det Norske Blåseensemble improviserer frem ny musikk sammen med den fantastiske, tyske jazzpianisten Florian Weber. Velkommen til en bokstavelig talt unik konsertopplevelse!

Sanntid må og bør oppleves

Har du vært på konsert og opplevd at tankene har sklidd av sted mens du venter på favorittpartiet ditt? Sanntidsmusikk blir improvisert der og da, og hver tone vil derfor komme som en overraskelse. Det skaper en spenning i hvert øyeblikk, og en nesten meditativ opplevelse når hjernen stilner og alt av sanser følger med på det som skjer på scenen. Glemt er lange huskelister, arbeidsoppgaver og bekymringer. I en liten time eksisterer kun musikerne, publikum og øyeblikket. Sanntid må og bør oppleves.

Eksepsjonelle musikere

Det Norske Blåseensemble er trolig det eneste ensemblet i verden som improviserer hele konserter på klassiske premisser. Musikkformen krever eksepsjonelle musikere som kjenner instrumentene sine ut og inn, og det har Det Norske Blåseensemble mange av. Sanntidsprosjektet startet i 2013, og har ført til en rekke ulike konserter med alt fra noen få musikere til hele ensemblet.

På denne konserten får en kammergruppe bestående av den hardeste sanntids-kjernen for første gang besøk av den internasjonalt anerkjente, tyske jazzpianisten Florian Weber. Weber ble nylig fast medlem av solide NDR Bigband i Tyskland, der blåseensemblets kurator i sanntidmusikk, Geir Lysne, er sjefsdirigent.

En konsert for både ører og øyne

En sanntidskonsert er nesten like spennende for øynene som ørene. Det er en stilstudie i kroppsspråk og ansiktsuttrykk når musikerne prøver å formidle til kollegaene hvor de er på vei, eller når de føler seg frem og vurderer om de skal spille. Det er smittende å se smilene som spontant dukker opp når en av kollegaene finner på noe ekstra fint, eller de kollektivt skaper et magisk øyeblikk sammen. Gi deg selv et helt unikt, lite pusterom i hverdagen og kjøp billetter nå.


Opplev fantastiske Florian Weber sammen med en kammergruppe fra Det Norske Blåseensemble.

Medvirkende

Florian Weber

Den tyske jazzpianisten og komponisten Florian Weber er allerede godt etablert som en internasjonal stjerne. Han har jobbet med navn som Tomasz Stańko, Michael Brecker, Pat Metheny og Albert Mangelsdorff både på scenen og i studio.

Det velfylte premieskapet hans er et annet bevis på et talent og en musikalitet som bør oppleves. Weber har blant annet vunnet Steinway-prisen for beste solo-pianist på Montreux Jazz festival, ECHO Jazz-pris for beste nasjonale pianist, WDR Jazz-pris for improvisasjon, og det første soloalbumet hans «Minsarah» fikk den tyske kritikerprisen.

Som om ikke det var nok, har Weber også funnet tid til klassisk musikk, og har turnert med filharmoniske orkestre som solist på pianokonserter av både Mozart, Ravel og Gershwin.

Geir Lysne

Geir Lysne er professor ved Norges Musikkhøgskole, og har vært kurator for Det Norske Blåseensemble i sanntidsmusikk siden starten i 2013. Hans utmerkede metodikk i orkesterimprovisasjon har bidratt sterkt til suksessen. Lysne er godt etablert som dirigent, og startet nylig på sin 3. periode som sjefdirigent ved NDR Bigband i Hamburg. Han har skrevet en rekke bestillingsverk, og musikken hans har vært fremført på konsert, radio eller TV i over 30 land.

Det Norske Blåseensemble

Med røtter tilbake til 1734, kan Det Norske Blåseensemble skryte av å være Norges eldste orkester i kontinuerlig drift. Hele orkesteret består av 24 profesjonelle musikere med base i Halden. Det Norske Blåseensemble blåser gjerne nytt liv i velkjente verk fra de tidligere periodene, men gjør også årlige jazz- og showproduksjoner. Et av satsingsområdene er nettopp sanntidsmusikk – improvisert musikk på klassiske premisser. Uansett sjanger setter orkesteret pris på et godt samarbeid, og får ofte selskap på scenen av unge talenter og lokale aktører så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale kor, solister og dirigenter.


Dato Tid Sted
16.02.2022 20.00 SARDINEN USF, BERGEN
17.02.2022 20.30 KULTURKIRKEN JAKOB, OSLO