Dato Tid Sted
11.03.2022 12.30 BRYGGA KULTURSAL HALDEN

På scenen står fullt orkester fra Det Norske Blåseensemble. Bak musikken står ungdom fra videregående skoler i Østfold. Som om ikke det var nok, får du i tillegg høre urpremieren på et nytt verk av Helge Sunde. Velkommen til finalen av VinterRiss 2022.

En forsmak fra morgendagens talenter

Programmet er komponert av musikklinjeelever fra de videregående skolene Askim, Greåker, Kirkeparken og Halden avdeling Risum. Her får studentene en unik mulighet til å høre musikken sin spilt av et stort, profesjonelt orkester. Samtidig får publikum en spennende forsmak på hva morgendagens talenter har å by på. Dette kommer til å bli en inntrykksfull opplevelse for alle involverte!

Urpremiere på et nytt verk av Helge Sunde

Som en solid prikk over i-en vil du også få høre urpremieren på den spennende samtidskomponisten Helge Sunde sitt nye verk «The Goldberg Machine Variations». Du kjenner kanskje maskinene med navn etter tegneserieskaper Rube Goldberg, som konstrueres for å gjøre enkle oppgaver på en svært komplisert måte. Verket er skrevet spesielt for Det Norske Blåseensemble, og vil gi både orkesteret og dirigent Christian Eggen en real utfordring.

Konserten er gratis

Konserten er gratis, og det er bare å møte opp.

Involverte:

Christian Eggen

Christian Eggen har hevdet seg i toppen som både dirigent, komponist og utøver. Etter å ha spilt sin første solokonsert som 16-åring i 1973, var han i mange år blant landets fremste pianister. Dirigentdebuten kom i 1980, og Eggen er i dag blant Europas ledende dirigenter for samtidsmusikk. Arbeidet hans med Oslo Sinfonietta og Cikada har løftet disse frem i første rekke av nordiske ensembler.

Eggen har jobbet med mange av dagens viktigste komponister, som Cage, Lachenmann, Xenakis og Lindberg, og opptrer jevnlig med tyske MusikFabrik og franske Ensemble Intercontemporain. Som komponist har han skrevet musikk for både film, teater, fjernsyn, orkester og elektroakustiske installasjoner (!). Han har fått Spellemannprisen, Lindeman-prisen og Oslo Bys Kunstnerpris. I 2005 ble han tildelt Nordisk Råds Musikkpris sammen med Cikada, og i 2007 utnevnte Kong Harald ham til kommandør av St. Olavs Orden.

Dirigent Christian Eggen

Helge Sunde

Komponist og multiinstrumentalist Helge Sunde er spesielt kjent for sine verk innen samtidsmusikk og jazz. Han er utdannet komponist ved Musikkhøgskolen i Oslo. Under studiene vant han prisen for «årets verk» av NOPA (nå Edvardsprisen) sammen med Anneli Drecker og Nils Johansen fra bandet Bel Canto for arbeidet «Tierre Obletz» (1993). I 1990 vant han Spellemannsprisen i klassen «Jazz» sammen med bandet Oslo Groove Company. I 2011 vant han i klassen «Folkemusikk» sammen med Ragnhild Furebotn. Han har også vunnet en Echo Jazz-pris i 2010, Tysklands svar på Grammy, for albumet «Finding Nymo» sammen med Ensemble Denada.

Verkene hans har vært fremført av ensembler som Kringkastingsorkesteret, Stavanger Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester og Oslo Sinfonietta. Han har også bidratt på utgivelser av blant annet Ole Paus, Motorpsycho og Trygve Seim.

nyMusikk Østfold 

nyMusikk Østfold er en aktiv deltaker i det regionale musikklivet. Seksjonen har som målsetting å bringe ny musikk ut til publikum i (tidligere) Østfold fylke, og synliggjøre områdets musikere og komponister. En sentral del av programmet hos nyMusikk Østfold er de årlige Vinter- og HøstRiss-festivalene hvor det blant annet presenteres nyskrevne verker. Sentralt står også samarbeid med lokale kulturorganisasjoner i Østfold som Det Norske Blåseensemble i Halden, Kammermusikkserien i Moss, Kulturskolene, musikklinjene ved de videregående skolene i Moss, Askim, Halden og Sarpsborg, samt Galleri F15, noe som gir godt grunnlag for et bredt konserttilbud. nyMusikk Østfold arrangerer også årlige seminarer og konserter for barn og unge rundt om i gamle Østfold fylke.

Det Norske Blåseensemble

Med røtter tilbake til 1734, kan Det Norske Blåseensemble skryte av å være Norges eldste orkester i kontinuerlig drift. Hele orkesteret består av 24 profesjonelle musikere med base i Halden. Det Norske Blåseensemble blåser gjerne nytt liv i velkjente verk fra de tidligere periodene, men gjør også årlige jazz- og showproduksjoner. Et av satsingsområdene er sanntidsmusikk – improvisert musikk på klassiske premisser. Uansett sjanger setter orkesteret pris på et godt samarbeid, og får ofte selskap på scenen av unge talenter og lokale aktører så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale kor, solister og dirigenter.

Dato Tid Sted
11.03.2022 12.30 BRYGGA KULTURSAL HALDEN