– Å spille juleoratorium er en verdsatt tradisjon for oss. At Bach skrev Juleoratoriet sitt i 1734, samme året som Det Norske Blåseensemble ble til oppe på Fredriksten Festning, gjør det litt ekstra spesielt, forteller Torstein Granly, direktør i Det Norske Blåseensemble. – Dessuten synes vi alltid det er gøy å få samarbeide med andre flinke musikere og sangere. Ekstra gøy er det når vi kan gi unge talenter en scene å stå på.

Fire fantastiske solister

Ensemblet gjestes for anledningen av sangsolistene Tone Elisabeth Braaten, Marianne Beate Kielland, Gwilym Bowen og Halvor Festervoll Melien. Med seg har de også et stort kor bestående av 45 elever fra musikklinjen på Kirkeparken videregående skole i Moss.


Tone Elisabeth Braaten
Sopran
Marianne Beate Kielland
Alt
Gwilym Bowen
Tenor
Halvor Festervoll Melien
Bass

En historisk begivenhet

– Det var som julaften for meg da Det Norske Blåseensemble ringte og spurte om et samarbeid, forteller en opprømt Margrethe Ek, fagleder på Kirkeparken. – Dette er drømmen for oss faglærere. Tenk at våre ungdommer skal få synge med et profesjonelt orkester. Det er også en historisk begivenhet for skolen, da det er første gang dette skjer siden starten av musikklinjen i 1994.

Et utrolig spennende prosjekt

Koret består av elever fra alle de tre trinnene. Juleoratoriet er det største verket elevene har jobbet med, og de unge sangerne startet for fullt med forberedelsene tidligere i høst. Forrige helg kom den britiske dirigenten Steven Devine fra London for å ha sin første prøve med koret.

– Jeg synes de gjør en brilliant jobb, konstaterte Devine etter prøven. At koret i stor grad består av uskolerte sangere, ser han på som en stor mulighet. – De har en uprossesert lyd og en ungdommelig entusiasme som jeg synes det er utrolig spennende å jobbe med!

Dirigent Steven Devine

Ta en sniktitt på første prøve

Ille bra blogg var med på musikklinjekorets første prøve med dirigent Steven Devine.

Det blir ikke jul uten Juleoratoriet

Selv om en rekke komponister har skrevet juleoratorium om Jesu fødsel, så er det gjerne dette verket til Bach som anses som selve «Juleoratoriet». For mange blir det ikke jul før de får høre korets frøste feststemte oppfordring om å «Jauchzet, frohlocket!», «Rop og gled deg!». Marte Fosse, en av elevene i koret, fikk sitt første møte med Juleoratoriet gjennom dette arbeidet. – Jeg synes verket er kjempefint. Etter at jeg begynte her, har jeg blitt mye mer glad i klassisk musikk og barkokkmusikk. Det er veldig spennende.

At Juleoratoriet har engasjert flere av elevene, er det liten tvil om.
– Jeg hører stadig elevene går og synger fra Juleoratoriet i gangene, forteller Margrethe Ek fornøyd.


Spilles i Moss, Sarpsborg og Halden

Fredag 26. november kl. 19 er det duket for premiere på Parkteatret i Moss. Lørdag står Sarpsborg Kirke for tur, og søndag spilles konserten i Immanuels Kirke her i Halden.