Dato Tid Sted
15.09.2022 19.00 BRYGGA KULTURSAL HALDEN
21.09.2022 19.00 BIBLIOTEKETS AULA FREDRIKSTAD
22.09.2022 19.00 SARPSBORG SCENE
23.09.2022 19.00 MOSS KIRKE

Det Norske Blåseensemble gjestes for første gang av fantastiske Peter Whelan. Sammen gir vi deg både Haydns 6. og 8. symfoni – og en dose keltisk folkemusikk med skotske Colin Scobie som fiolinsolist.

Haydns uimotståelige symfonier

For sitt første møte med Det Norske Blåseensemble, har den irske dirigenten og spesialisten i tidligmusikk, Peter Whelan, med seg noen av sine absolutte favorittstykker i kofferten. Sammen skal de frigjøre den uimotståelige energien i Haydns tidlige symfonier. Som om ikke det var nok, vil også noen keltiske forbindelser bli utforsket. Her med den bejublede skotske fiolinisten, Colin Scobie, som solist.

Lar musikerne briljere

Haydn skrev sin 6., 7. og 8. symfoni som en trilogi. Der Vivaldi ble inspirert av årstidene, er Haydns symfonier farget av dagen. Her får du høre morgen (6) og kveld (8). Symfoniene var noe av det første Haydn skrev i ny jobb på Esterhazy. For å imponere de nye musikerne, ga han alle instrumentene en solo. Det gir hele ensemblet en gylden mulighet til å virkelig vise hva de er gode for.

En fascinasjon for keltisk folkemusikk

På 1700-tallet var det en enorm fascinasjon for autentisk skotsk og irsk folkemusikk. Selv komponister som Haydn og Beethoven laget egne arrangementer av keltiske folkesanger. På denne konserten får du oppleve moderne versjoner av noen vakre, gamle melodier. Arrangementene er skreddersydd til ensemblet av vår egen trompetist, Stian Aareskjold.

Medvirkende:

Colin Scobie
Fiolinist

Colin Scobie (født i Edinburgh i 1991) begynte å spille fiolin som 8-åring. Han har siden etablert seg som en av de mest kreative og overbevisende fiolinistene og kammermusikerne i sin generasjon. Scobie har opptrådd som konsertsolist til strålende kritikker både i og utenfor Europa, med orkestre som Camerata Nordica, The Orchestra of the Age of Enlightenment og Arcangelo.

I 2010 ble Colin utnevnt til 2. fiolinist i Fitzwilliam Quartet, og turnerte de neste to årene med dem i Europa, Afrika og Amerika. I 2013 ble han førstefiolinist i Maxwell Quartet. Etter å ha vunnet publikumsprisen ved den 9. internasjonale kammermusikk-konkurransen i Trondheim, har kvartetten turnert i Europa, USA og Asia. De har også gitt ut to kritikerroste plater.

Foto: Marco Borggreve

Peter Whelan
Dirigent

Irske Peter Whelan er en av de mest spennende og allsidige fremmerne av historiske opptredener i sin generasjon, med en bemerkelsesverdig karriere som dirigent, keyboardist og solo fagottist. Han er kunstnerisk leder for the Irish Baroque Orchestra, og var den første kunstneriske lederen av Ensemble Marsyas.

Nylige engasjementer inkluderer opptredener med English Concert, Scottish Chamber Orchestra, Ulster Orchestra og the Academy of Ancient Music. Som dirigent har Whelan en lidenskap for å utforske og mestre glemt musikk fra barokktiden. I et prosjekt støttet av The Arts Counsil (Irland) og Creative Scotland, har han gjenskapt og brakt til scenen opptredener med kor og symfonisk musikk fra 1700-tallets Dublin og Edinburgh. Arbeidet har blant annet ført til den prisvinnende platen «Edinburgh 1742».

Det Norske Blåseensemble

Med røtter tilbake til 1734, kan Det Norske Blåseensemble skryte av å være Norges eldste orkester i kontinuerlig drift. Hele orkesteret består av 24 profesjonelle musikere med base i Halden. Det Norske Blåseensemble blåser gjerne nytt liv i velkjente verk Med røtter tilbake til 1734, kan Det Norske Blåseensemble skryte av å være Norges eldste orkester i kontinuerlig drift. Hele orkesteret består av 24 profesjonelle musikere med base i Halden.

Et av satsningsområdene til Det Norske Blåseensemble er tidligmusikk. De blåser gjerne nytt liv i velkjente verk fra de tidligere periodene, med et arrangement som er mest mulig skreddersydd, og tilpasset den enkelte musiker. Ensemblet oppnår en unik klang ved å ta i bruk en kombinasjon av historiske og moderne instrumenter. Et annet satsingsområde er sanntidsmusikk – improvisert musikk på klassiske premisser. Det gjøres også årlige jazz- og showproduksjoner. Uansett sjanger setter orkesteret pris på et godt samarbeid, og får ofte selskap på scenen av unge talenter og lokale aktører så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale kor, solister og dirigenter.

Dato Tid Sted
15.09.2022 19.00 BRYGGA KULTURSAL HALDEN
21.09.2022 19.00 BIBLIOTEKETS AULA FREDRIKSTAD
22.09.2022 19.00 SARPSBORG SCENE
23.09.2022 19.00 MOSS KIRKE