
Sanntid kammer
En del av HaldenSessions
Store kontraster og fargerike melodier med fantastiske Fredrikshalds Teater som bakteppe. Her får du bli med tilbake til barokken.
I barokken sto de store følelsene i sentrum. Svulmende former, rike ornamenter og prektige materialer preget både arkitekturen og kunsten, og musikken var intet unntak. Her får du høre fargerike og utsmykkede melodier, og store kontraster. Stykkene spilles på flere av instrumentene som var vanlige i barokken, og den detaljrike og godt bevarte salen i Fredrikshalds Teater setter en stemningsfull ramme. At notearkene har fått plass på iPad, er nesten det eneste som vitner om at dette fremdeles er nåtid.
Programmet består av musikk fra Johan Sebastian Bach og Georg Philipp Telemann, to av de mest sentrale komponistene fra barokken. De to var også gode venner, og Telemann var gudfar for en av sønnene til Bach (som forøvrig fikk 20 barn totalt). Først får du høre lystige “Quartet in d minor” fra «Tafelmusik II” av Telemann. Konserten avsluttes med en sats fra vakre “Flute Sonata in E minor” av Bach, med Rose Elin Austad Nes som solist. Knut Johannesen er musikalsk leder.
Quartet in d minor from «Tafelmusik II»
Georg Philipp Telemann
Flute Sonata in e minor (3. sats, Andante)
Johann Sebastian Bach
Rose Elin Austad Nes fra Karmøy gikk i 2018 rett fra fullført master ved Musikkhøgskolen til stillingen som fløytist i Det Norske Blåseensemble. Den første produksjonen hun spilte etter å ha fått jobben, var i anerkjente Berliner Philharmonie i Tyskland for hele 2.500 mennesker.
Det var derimot ikke første gang Rose spilte med ensemblet. Hun hadde hatt flere spillejobber med dem i studietiden, og stortrivdes hver gang. Ikke bare synes hun det er gøy å få få jobbe med noen av landets fremste, profesjonelle musikere, samtidig som blåseensemblet også føles som en stor familie.
Fløytist Rose Elin Austad Nes forteller om hvorfor hun synes det er så kjekt å jobbe i det Norske Blåseensemble, og fordelene med å få spille i mindre kammergrupper.
Thorstein Granly, direktør i Det Norske Blåseensemble, ønsker velkommen til HaldenSessions og forteller deg litt mer om både festivalen og ensemblet.
17 konserter og masse ekstramateriale. Klassisk, jazz, opera, samtid, sanntid og mye mer. Alt spilt inn på fem historiske konsertsteder i Halden under nedstengningen våren 2021.
Hva er egentlig klassisk musikk? Det er et godt spørsmål, med flere svar. I dagligtale blir begrepet vanligvis brukt om europeisk kunstmusikk fra barokken til tidlig på 1900-tallet, men selv Store Norske Leksikon opererer med flere definisjoner. Klassisk musikk kan nemlig være både musikk som hører til perioden klassisismen, kunstmusikk (som motsatsen til populærmusikk og folkemusikk) og musikk som har fått et slags “kvalitetsstempel” og ikke er knyttet til en bestemt epoke. Med bakgrunn i det, og for å unngå å grave oss ned i begreper neoklassisisme og wienerklassisisme, har vi i HaldenSessions valgt å favne litt bredt i vår kategorisering av klassisk musikk. Så håper vi at vi unngår sinte brev fra de med mange studiepoeng i musikkhistorie.
Om konsertstedet:
Fredrikshalds Teater er Norges eneste bevarte kulisseteater med skrått scenegulv. Det ble bygget i 1838 av «Det dramatiske selskap i Fredrikshald» og ble brukt av byens borgere. Teateret har derfor en spesiell historie som står i kontrast til lignende teatre i Europa, som var forbeholdt fyrster og konger. Fredrikshalds Teater er fremdeles i bruk i dag. Her er det både konserter, barneforestillinger, gjesteforestillinger og foredrag. Teateret har til og med et eget podkaststudio. For å ta vare på den gamle bygningen, er det satt en begrensning på bruk på 100 dager i året.
Les merEn del av HaldenSessions
En del av HaldenSessions
En del av HaldenSessions