Böhme

Da Oskar Böhme komponerte vakre “Trompetensextett in E-flat minor for brass sextet” på begynnelsen av 1900-tallet, visste han ikke at hans eget liv skulle få en dramatisk siste sats.

Konsert 19 av 24 i HaldenSessions

Trompetisten, komponisten og myten Oskar Böhme

Det er mye man ikke vet sikkert om komponisten og trompetisten Oskar Böhme. Han ble født i 1870 i Potschappel, en liten by nær Dresden i Tyskland. Derfra strides de lærde. Noen kilder hevder at han studerte trompetspill og komposisjon ved konservatoriet i Lepzig. Andre mener det er mer sannsynlig at han tok privattimer i Hamburg og Berlin mens han reiste rundt i Tyskland og spilte med små orkestre. I 1897 er de fleste enige om at han flyttet til St. Petersburg. Her var han blant annet solotrompetist i Maryinsky Theater Orchestra fra 1897 (eller 1902) og frem til 1921. 

Sendt i eksil og henrettet

Rundt 1936 gikk det dessverre kraftig nedover for Böhme. I forbindelse med Stalins “Great Purge” hvor det er estimert at rundt 700.000 mennesker ble drept, ble Böhme på grunn av sitt tyske opphav arrestert og sendt i eksil til avsidesliggende Orenburg. Her jobbet han på en musikkskole frem til det sies at han igjen ble arrestert og til slutt henrettet av Stalins menn i oktober 1938. Men for Böhme er ikke engang døden helt sikker. Et øyenvitne mener å ha sett ham i live så sent som i 1941, arbeidende på en kanal i Turkmenistan.

En ny vår for Böhme

Mens verkene hans naturlig nok ble oversett under den stalinistiske tiden, får stadig flere øynene opp for musikken til Böhme i dag. “Trompetensextett in E-flat minor for brass sextet”, som du får høre sats 1 og 4 fra her, er et av hans mest kjente verk. Det er også blitt omtalt som et av de vakreste stykkene romantisk kammermusikk som noensinne er skrevet for messing.

Dette får du høre:

Trompetensextett in E-flat minor for brass sextet (sats 1 og 4)
Oskar Böhme