
Marius Neset og Erlend Skomsvoll
En del av HaldenSessions
Opptak fra konserten i Uranienborg kirke 7. desember 2018
“Whether I was in my body or out of my body as I wrote it I don’t know. God knows!”, utbrøt Georg Friedrich Händel. Han hadde komponert sitt udødelige mesterverk Messias på bare 24 dager og ble gjenstand for spekulasjoner om Gud selv hadde holdt i pennen han skrev med.
For mennesker verden over har librettoen med bibelske tekster blitt en uunnværlig juletradisjon. I førsjulstiden feirer vi mesterverket Messias sammen med BBC Singers og en perlerad av solister. Samtidig feirer vi lanseringen av vår felles innspilling av verket, gjennomført i Saffron Hall – nær Cambridge i England – i august 2016.
Tyskfødte Händel var bosatt i England mesteparten av sitt voksne liv, og Messias ble skrevet på en tid da han skal ha vært gjeldtynget og deprimert. Han var delvis lammet og syk etter en lang karriere fylt med seier og suksess, spektakulære investeringer, fiaskoer og brutal konkurranse. Historien forteller at Händel gjennom Messias skrev seg frisk fra sin depresjon og fikk kreftene og livet tilbake.
Messias ble urfremført med engelsk libretto i Dublin i 1742 med den britiske kongen tilstede. Beretningen forteller at kong Georg II reiste seg under det bejublede Hallelujakoret for å ære Jesus som sin hersker, slik det er vanlig at man reiser seg for medlemmer av kongestanden. Da kongen reiste seg, fulgte publikum på, og det er nå flere steder blitt tradisjon at alle reiser seg under denne delen av verket.
MEDVIRKENDE
BBC Singers
Det Norske Blåseensemble
Dirigent: Peter Szilvay
Solister:
Berit Norbakken Solset, sopran
Marianne Beate Kielland, alt
Sam Boden, tenor
Matthew Brook, bass
Händels Messias fremføres i Stian Aareskjolds versjon.
17 konserter og masse ekstramateriale. Klassisk, jazz, opera, samtid, sanntid og mye mer. Alt spilt inn på fem historiske konsertsteder i Halden under nedstengningen våren 2021.
Hva er egentlig klassisk musikk? Det er et godt spørsmål, med flere svar. I dagligtale blir begrepet vanligvis brukt om europeisk kunstmusikk fra barokken til tidlig på 1900-tallet, men selv Store Norske Leksikon opererer med flere definisjoner. Klassisk musikk kan nemlig være både musikk som hører til perioden klassisismen, kunstmusikk (som motsatsen til populærmusikk og folkemusikk) og musikk som har fått et slags “kvalitetsstempel” og ikke er knyttet til en bestemt epoke. Med bakgrunn i det, og for å unngå å grave oss ned i begreper neoklassisisme og wienerklassisisme, har vi i HaldenSessions valgt å favne litt bredt i vår kategorisering av klassisk musikk. Så håper vi at vi unngår sinte brev fra de med mange studiepoeng i musikkhistorie.
En del av HaldenSessions
En del av HaldenSessions
En del av HaldenSessions