Kristine Tjøgersen – Spiracle

I denne lille oasen av et samtidsstykke, får de små lydene ta stor plass. Det er bare å lene seg tilbake, puste ut og ta det inn.

Konsert 23 av 24 i HaldenSessions

Et friskt pust

Inspirasjonen til den prisbelønte samtidskomponisten Kristine Tjøgersen er tydelig fra første lille pust i dette stykket. “Spiracle”, eller spirakel på norsk, er et utvendig åndehull som brukes til å puste, og finnes blant annet hos enkelte typer fisk, hval og delfiner. I “Spiracle” utforsker Tjøgersen blåseinstrumentene på en måte som får en til å lure på hvordan notearkene ser ut. Stykket fremføres av en messingkvintett fra Det Norske Blåseensemble.

Dette får du høre:

Spiracle
Kristine Tjøgersen

Kristine Tjøgersen
Komponist

Samtidskomponist, visuell kunstner og klarinettist Kristine Tjøgersen har studert komposisjon ved Anton Bruckner Universität i Linz, Østerrike, og klarinett ved Norges Musikkhøgskole. Verkene hennes er fremført av en rekke kjente orkestre i både inn- og utland, og på flere internasjonale festivaler.

Tjøgersen har en spesiell interesse for musikk som kombineres med visuelle inntrykk. I 2020 vant hun Arne Nordheims komponistpris. I 2021 vant hun den første Pauline Hall-konkurransen for kvinnelige komponister med stykket “Bioluminescence”, et verk for orkester og 20 LED-lys.