Dato Tid Sted
22.09.2023 19.00 BIBLIOTEKETS AULA FREDRIKSTAD
26.09.2023 19.00 PARKTEATRET MOSS KULTURHUS
27.09.2023 19.00 BRYGGA KULTURSAL HALDEN
28.09.2023 19.00 UNIVERSITETETS AULA OSLO

Når du lukker øynene under denne konserten, er det Italia du ser! Vi maler bildene gjennom den klassiske musikken.

Spiller på følelser

Hva er det med Italia som har fascinert og fristet folk gjennom tidene? Er det maten, kulturen eller naturen? Eller er det de store følelsene? På denne konserten spiller vi musikken som er full av lidenskap, energi og temperatur – italienske kjennetegn som vi finner igjen i alt som frister oss med landet. De klassiske verkene har alle røtter fra Italia og barokkens tid, såkalt tidligmusikk. Orkesterets kurator for epoken, Peter Whelan, er også konsertens dirigent. Fiolinist Colin Scobie er konsertens gjestemusiker. De vil sammen med orkesteret ta dere med på en reise til Italia.

Program

 • Claudio Monteverdi: Beatus vir, SV 268
 • Francesco Geminiani: Concerto No. 1 in D dur, H.132 from 12 Concerti Grossi after Corelli’s Violin Sonatas, op. 5
 • Antonio Vivaldi: Concerto ‘con Molti Stromenti’ i C dur, RV 558
  • I. Allegro molto 
  • II. Andante molto
  • III. Allegro

 Pause
 

 • Felix Mendelssohn: Symfoni nr. 4, op.90, i A dur
  • I. Allegro vivace
  • II. Andante con moto
  • III. Con moto moderato
  • IV. Saltarello: Presto

Arrangementer av Stian Aareskjold

Medvirkende:

Peter Whelan
Dirigent

Irske Peter Whelan er en av de mest spennende og allsidige pådriverne av historiske opptredener i sin generasjon. Han spiller fagott og cembalo og har en bemerkelsesverdig karriere som dirigent. Peter er kunstnerisk leder for the Irish Baroque Orchestra, og sammen vant de den høythengende prisen for Outstanding Achievement in Opera under Oliver Awards i 2022.

Peter har opptrådt med English Concert, Scottish Chamber Orchestra, Ulster Orchestra og the Academy of Ancient Music. Som dirigent har han en lidenskap for å utforske og mestre glemt musikk fra barokktiden. I et prosjekt støttet av The Arts Council (Irland) og Creative Scotland, har Peter gjenskapt og brakt til scenen opptredener med kor og symfonisk musikk fra 1700-tallets Dublin og Edinburgh. Arbeidet har blant annet ført til den prisvinnende platen Edinburgh 1742. 

Fra august 2023 er Peter Whelan Det Norske Blåseensemblets kurator for tidligmusikk.

Foto: Marco Borggreve

Colin Scobie
Fiolinist

Skotske Colin Scobie begynte å spille fiolin som åtteåring. Han har siden etablert seg som en av de mest kreative og overbevisende fiolinistene og kammermusikerne i sin generasjon. Colin har opptrådd som konsertsolist til strålende kritikker både i og utenfor Europa, med orkestre som Camerata Nordica, The Orchestra of the Age of Enlightenment og Arcangelo. I 2010 ble Colin utnevnt til andrefiolinist i Fitzwilliam Quartet, og turnerte de neste to årene med dem i Europa, Afrika og Amerika.

I 2013 ble han førstefiolinist i Maxwell Quartet. Etter å ha vunnet publikumsprisen ved den 9. internasjonale kammermusikk-konkurransen i Trondheim, har kvartetten turnert i Europa, USA og Asia. De har også gitt ut to kritikerroste plater.

Det Norske Blåseensemble

Det Norske Blåseensemble har base i Halden og består av 24 profesjonelle musikere. Med røtter tilbake til 1734 tar Blåsensemblet vare på historien, samtidig som de skaper den på ny. Orkesteret er godt forankret i det klassisk skolerte, men har også et brennende ønske om å utforske det ukjente. Blåseensemblet er mangfoldig. Det gjør de både sjangertro og sjangerløse – alt til sin tid. Orkesteret ønsker alltid å gjøre musikken til deres egen, og streber etter å oppnå en unik klang og å blåse nytt liv i velkjente verk. Det være seg når de spiller klassiske verker, sanntidsmusikk eller jazz- og showproduksjoner. Uansett sjanger setter orkesteret stor pris på et godt samarbeid – med lokale aktører, så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale solister og dirigenter. 

Dato Tid Sted
22.09.2023 19.00 BIBLIOTEKETS AULA FREDRIKSTAD
26.09.2023 19.00 PARKTEATRET MOSS KULTURHUS
27.09.2023 19.00 BRYGGA KULTURSAL HALDEN
28.09.2023 19.00 UNIVERSITETETS AULA OSLO