
Romantisk opera
En del av HaldenSessions
Da Oskar Böhme komponerte vakre “Trompetensextett in E-flat minor for brass sextet” på begynnelsen av 1900-tallet, visste han ikke at hans eget liv skulle få en dramatisk siste sats.
Det er mye man ikke vet sikkert om komponisten og trompetisten Oskar Böhme. Han ble født i 1870 i Potschappel, en liten by nær Dresden i Tyskland. Derfra strides de lærde. Noen kilder hevder at han studerte trompetspill og komposisjon ved konservatoriet i Lepzig. Andre mener det er mer sannsynlig at han tok privattimer i Hamburg og Berlin mens han reiste rundt i Tyskland og spilte med små orkestre. I 1897 er de fleste enige om at han flyttet til St. Petersburg. Her var han blant annet solotrompetist i Maryinsky Theater Orchestra fra 1897 (eller 1902) og frem til 1921.
Rundt 1936 gikk det dessverre kraftig nedover for Böhme. I forbindelse med Stalins “Great Purge” hvor det er estimert at rundt 700.000 mennesker ble drept, ble Böhme på grunn av sitt tyske opphav arrestert og sendt i eksil til avsidesliggende Orenburg. Her jobbet han på en musikkskole frem til det sies at han igjen ble arrestert og til slutt henrettet av Stalins menn i oktober 1938. Men for Böhme er ikke engang døden helt sikker. Et øyenvitne mener å ha sett ham i live så sent som i 1941, arbeidende på en kanal i Turkmenistan.
Mens verkene hans naturlig nok ble oversett under den stalinistiske tiden, får stadig flere øynene opp for musikken til Böhme i dag. “Trompetensextett in E-flat minor for brass sextet”, som du får høre sats 1 og 4 fra her, er et av hans mest kjente verk. Det er også blitt omtalt som et av de vakreste stykkene romantisk kammermusikk som noensinne er skrevet for messing.
Trompetensextett in E-flat minor for brass sextet (sats 1 og 4)
Oskar Böhme
Trompetist og arrangør Stian Aareskjold forteller om komponisten og musikken du får høre her, og om hvordan han skreddersyr stykker til Det Norske Blåseensemble.
17 konserter og masse ekstramateriale. Klassisk, jazz, opera, samtid, sanntid og mye mer. Alt spilt inn på fem historiske konsertsteder i Halden under nedstengningen våren 2021.
Thorstein Granly, direktør i Det Norske Blåseensemble, ønsker velkommen til HaldenSessions og forteller deg litt mer om både festivalen og ensemblet.
Hva er egentlig klassisk musikk? Det er et godt spørsmål, med flere svar. I dagligtale blir begrepet vanligvis brukt om europeisk kunstmusikk fra barokken til tidlig på 1900-tallet, men selv Store Norske Leksikon opererer med flere definisjoner. Klassisk musikk kan nemlig være både musikk som hører til perioden klassisismen, kunstmusikk (som motsatsen til populærmusikk og folkemusikk) og musikk som har fått et slags “kvalitetsstempel” og ikke er knyttet til en bestemt epoke. Med bakgrunn i det, og for å unngå å grave oss ned i begreper neoklassisisme og wienerklassisisme, har vi i HaldenSessions valgt å favne litt bredt i vår kategorisering av klassisk musikk. Så håper vi at vi unngår sinte brev fra de med mange studiepoeng i musikkhistorie.
Om konsertstedet:
Alle som er født og oppvokst i Halden har et forhold til gamle Halden Arbeidersamfund, eller “Samfundet”. Her har de vært på konsert, og her har de kanskje også klint med noen for første gang. Johnny Nilsen, leder for Halden kulturråd, mener at storsalen på Samfundet er den beste konsertsalen i Halden. Både når det kommer til akustikk og utseende, selv om den nok kunne trengt litt kjærlighet. I dag holder ungdomsklubben Ungdomssamfundet til i underetasjen, men lokalene har dessverre stått mye tomme etter at Studentsamskipnaden i Østfold avviklet driften av huset i februar 2008.
Les merEn del av HaldenSessions
En del av HaldenSessions
En del av HaldenSessions