Janáček og Ravel

I denne konserten får du høre to vakre verk fra begynnelsen av 1900-tallet. Dette var midt under storhetstiden til kommandantboligen på Fredriksten Festning, som fungerer som en høytidelig scene.

Konsert 1 av 24 i HaldenSessions

Leoš Janáček – “Mladi”

Det første stykket er skrevet av den tsjekkiske komponisten Leoš Janáček (1854–1928). Han var i store deler av livet kjent som pianist og organist, og slo først gjennom som komponist omtrent da han rundet 50. Stykket du får sats 1 og 4 fra her heter “Mladi”, som betyr ungdom. Her ser 70 år gamle Janáček tilbake på tiden sin som barn og ungdom i Brno. Janáček vokste opp nær et kloster, og den første satsen kan gi assosiasjoner til lyden av et munkekor i prosesjon. Den andre satsen er full av elementer fra folkemusikken. 

Stykket er skrevet for en vanlig blåsekvintett bestående av fløyte, obo, klarinett, horn og fagott. I tillegg har Janáček lagt til en bassklarinett, som er veldig uvanlig.

Maurice Ravel – “Le Tombeau de Couperin”

Det neste stykket er komponert av den franske impresjonisten Maurice Ravel (1875–1937). Ravel har skrevet ufattelig mye musikk, men er kanskje mest kjent for sin Bolero. Stykket du får høre her, har fått navnet “Le Tombeau de Couperin”, eller “Gravstenen til Couperin”. Couperin var en annen fransk komponist, som levde rundt 200 år før Ravel. Selv om navnet kan tilsi det, er ikke stykket skrevet til minne om ham. Over hver sats hadde Ravel i stedet skrevet navnet på venner som falt under 1. verdenskrig. 

“Le Tombeau de Couperin” ble opprinnelig skrevet for piano, før Ravel selv skrev om stykket for fullt symfoniorkester. Versjonen for blåsekvintett, som du får høre her, er arrangert av amerikanske Mason Jones.

Musikalsk leder: Steinar Granmo Nilsen

Dette får du høre:

Mládí (Allegro, Allegro animato)
Leoš Janáček

Le Tombeau de Couperin (Prélude, Forlane, Rigaudon)
Marurice Ravel