Mark Bennett – European tour of the baroque trumpet 

Barokkeksperten Mark Bennett ville utnytte messingseksjonen til Det Norske Blåseensemble i denne konserten. Resultatet lar barokktrompeten være ledestjerne rundt i Europa, samtidig som musikerne får en real teknisk utfordring.

Konsert 12 av 24 i HaldenSessions

Italia og Tyskland

Vi starter i Italia, med åpningsfanfaren fra Monteverdis opera Orfeo. Et av de aller første melodiske stykkene som noensinne er skrevet for trompet. Deretter reiser vi til Tyskland for å spille Pezels sonate for to trompeter, som Bennett her har arrangert for messing. Høres melodien kjent ut? Temaet ble senere stjålet av Paganini og brukt i hans populære variasjoner for fiolin. 

England

I England blir vi hilst velkommen av en kort fanfare skrevet av en anonym komponist. Så følger den vakre arien “To God our strength” av Händel, som opprinnelig ble skrevet for bass sanger og solotrompet. Händel ble født i Tyskland, men levde store deler av livet sitt i London, så vi velger å kategorisere ham som engelsk her.

Rørende vakre “Thou knowest, Lord” av Purcell blir ikke noe mindre vakker fremført av fire tromboner. Deretter får du “Fanfare for St. Edmunsbury” av Benjamin Britten, skrevet for 3 trompeter i 3 tonearter og 3 taktarter. Britten elsket musikken til Purcell, noe som kan høres i komposisjonene hans. “Fanfare for St. Edmunsbury” skiller seg fra resten av programmet ved å være skrevet på 1950-tallet. Bennet synes den er så bra at den fikk en plass likevel.

Vi blir hilst farvel av Purcell’s “Suite from Fairy Queen”. At Purcell dukker opp for andre gang, er ikke tilfeldig. I følge Bennett er han Storbritannias beste komponist noensinne.

Böhmen

Konserten avsluttes sør i Böhmen, med to stykker av Rittler. Først “Sonate”, som opprinnelig ble skrevet for 2 cornettoer og 4 tromboner. Kronen på verket er berømte “Ciaccona”, som i følge Bennett var helt umulig å utelate.

Dette får du høre:

Toccata
Claudio Monteverdi

Canzona Terza a 4
Biagio Marini

Intrada from Music for King James III
Anon

To God Our Strength Sing Loudand Clear
Georg Friderich Handel

Thou knowest Lord
Henry Purcell

Fanfare for St Edmundsbury
Benjamin Britten

Symphony from Fairy Queen
Henry Purcell

Sonata no 69
Johan Christoph Pezel

Sonata a6
Philipp Jakob Rittler

Ciaccona a7
Philipp Jacob Rittler

Mark Bennett
Trompetist

Britiske Mark Bennetts interesse for den naturtrompeten og historisk fremføringspraksis ble først vekket mens han var student ved Londons “Royal College of Music”. Siden den gang har han opptrådt og turnert med noen av verdens beste periodeinstrumentensembler, inkludert “The English Concert”, “The English Baroque Soloists” og “Orchestra of the Age of Enlightenment”. Han har også gjort et vell av innspillinger. 

Selv om barokktrompeten tar mye av Bennetts tid, er han ikke fremmed for annen type musikk. Han har spilt trompet i store moderne symfoniorkestre (London Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra og Royal Philharmonic Orchestra), West End Musical-orkestre (Andrew Lloyd-Webber’s Cats), og i over 100 filmer, inkludert Shakespeare in Love og Stargate.

Bennett bor nå i Oslo, og har etablert mange, gode relasjoner til ensembler og artister i Norge, både som trompetist og dirigent. Han er spesialist i historisk fremføringspraksis, både på originale og moderne instrumenter. Bennett har blant annet dirigert KORK, Barokkanerne, Kongelige Norske Marines Musikkorps og Det Norske Blåseensemble.