Dato Tid Sted
03.06.2022 20.00 ELBPHILARMONIE, HAMBURG
01.06.2022 12.30 BRYGGA KULTURSAL HALDEN

I begynnelsen av juni setter hele Det Norske Blåseensemblet seg på flyet til Tyskland sammen med Mathias Eick og Erlend Skomsvoll. Målet er ElbJazz – en av Europas største og mest velrennomerte jazzfestivaler. Veien dit har vært mye lengre enn flyturen.

Et solid samarbeid med strålende tilbakemeldinger

Historien startet helt tilbake i 2019, da Mathias Eick ga Erlend Skomsvoll frie tøyler til å rekomponere musikken sin for Det Norske Blåseensemble. Materialet ble hovedsakelig hentet fra Eicks da siste utgivelse, «Ravensburg». Å kombinere det musikalske talentet og det kreative overskuddet til to så vanvittig dyktige multitalenter kunne ikke bli annet enn bra. Resultatet ble et fyrverkeri av en konsert som ble spilt i Oslo og Østfold-byene til gnistrende tilbakemeldinger.

3 invitasjoner til fantastiske Elbphilharmonie

Konserten ble filmet i Brygga Kultursal og lagt ut på dnbeplay.no. Linken ble sendt til ACT, som kurerer den anerkjente jazzfestivalen ElbJazz i Hamburg. Gleden var stor da det i retur kom en invitasjon til en plass på programmet i 2020. Dessverre ble festivalen avlyst på grunn av covid. I 2021 gjentok historien seg med ny invitasjon og ny avlysning. I år satser vi på at alle gode ting er tre, og gleder oss masse til å få spille i den fantastiske storsalen i Elbphilharmonie – verdens dyreste konsertsal.

Har du ikke mulighet til å reise til Tyskland sammen med oss? Du kan fremdeles se den opprinnelige konserten her.

Medvirkende

Mathias Eick

Mathias Eick vokste opp i en usedvanlig musikk-interessert familie, der både mor, far og søsken spiller og synger. Han begynte med pianotimer allerede som femåring og som seksåring plukket han opp trompeten. Eick spiller bass, gitar, vibrafon og piano ved siden av hovedinstrumentet. Han har utdannelsen sin fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim. Her har han vært medlem av Trondheim Jazzorkester, et ensemble som har samarbeidet med giganter som Chick Corea.

I 2006 mottok Eick prisen for «Verdens Beste Unge Jazztalent», utdelt av to internasjonale jazz-organisasjoner. Ved siden av en betydelig pengesum medførte utnevnelsen også spillinger på noen av verdens ledende jazzfestivaler; «Montreal Jazz», «Montreaux Jazz» og «Monterey Jazz». To år senere solodebuterte han på ECM med albumet «The Door»Fra 1998 til 2014 var Eick også medlem i bandet Jaga Jazzist – kanskje Norges mest kreative utklekkings-institusjon for unge musikere med talent og ambisjon til å krysse sjanger-grenser. Dette får Eick også utvikle som medlem av bandet til den franske perkusjonisten Manu Katché.

Eick har bidratt på plater med en lang rekke store norske rockartister, som Turboneger, DumDum Boys, Motorpsycho og Bigbang. I tillegg kommer over hundre plater med andre artister over et bredt spekter. På soloplatene sine har Eick bragt inn eliten av norske jazzmusikere, deriblant Audun Kleive, Jon Balke, Audun Erlien, Stian Carstensen, Tore Brunborg og trommeslageren Thorstein Lofthus. I 2021 ga han ut sitt nyeste album, «When We Leave».

Mathias Eick fikk «Statoilstipendet» under by:larm i 2009. Under Kongsberg Jazzfestival i 2014 fikk han «DNB-prisen».

Foto: Colin Eick
Foto: Veronica van Groningen

Erlend Skomsvoll

Erlend Skomsvoll er en prisbelønt jazzmusiker – pianist og tubaist, komponist, dirigent og arrangør, som har en stor nysgjerrighet og glede over mange musikalske stilretninger. Han er utdannet ved Jazz-linja, på det som er dagens Institutt for musikk på NTNU. Her ble han i 1998 en sentral figur i gruppa Come Shine, som er kjent for sine fantasifulle og nyskapende tolkinger av jazz-standarder. I 2000 ble han ansatt i Norsk kulturråds aspirantstilling ved Midt-norsk jazzsenter, og har derved fungert som en sentral utøver, dirigent og arrangør for Trondheim Jazzorkester.

Erlend komponerer alt til sitt eget «Skomsvoll Orkester», som ble etablert 1996. Dette ble i 2004 videreført i «Skomsork». Bandet ble nominert til Spellemannsprisen for albumet med samme navn i 2004. I 2014 ga Skomsvoll ut albumet Holberg Variations sammen med Christian Ihle Hadland og 1B1. Her tar strykeorkester sammen med piano for seg Edvard Griegs kjente Holberg Suite i en improvisatorisk lek. Albumet vant Spellemannsprisen i 2014 i klassen klassisk. Han har også mottatt Spellemannsprisen i kategorien jazz med Come Shine for albumet «Do do that voodoo».

Skomsvoll mottok Buddyprisen, norsk jazz høyeste utmerkelse, i 2015. Denne fikk han ikke minst på grunn av hans retolkninger av musikken til Chick Corea i 2000, og at han med dette også grunnla suksesshistorien til Trondheim Jazzorkester.

Det Norske Blåseensemble

Med røtter tilbake til 1734, kan Det Norske Blåseensemble skryte av å være Norges eldste orkester i kontinuerlig drift. Hele orkesteret består av 24 profesjonelle musikere med base i Halden. Det Norske Blåseensemble blåser gjerne nytt liv i velkjente verk fra de tidligere periodene, men gjør også årlige jazz- og showproduksjoner. Et av satsingsområdene er nettopp sanntidsmusikk – improvisert musikk på klassiske premisser. Uansett sjanger setter orkesteret pris på et godt samarbeid, og får ofte selskap på scenen av unge talenter og lokale aktører så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale kor, solister og dirigenter.

ElbJazz

ElbJazz ble til i 2010 for å skape lyden av byen og for å åpne jazzen for et nytt publikum. I løpet av få år har festivalen utviklet seg til å bli en av de største jazzfestivalene i Europa. Over to dager vil mer enn 20.000 besøkende oppleve det store mangfoldet som dagens jazzscene har å by på. Festivalen består av rundt 50 konserter med stor bredde og på en rekke ulike scener. På programmet står både nasjonale og internasjonale artister og en blanding av store stjerner og spennende nykommere.

Dato Tid Sted
03.06.2022 20.00 ELBPHILARMONIE, HAMBURG
01.06.2022 12.30 BRYGGA KULTURSAL HALDEN