Dato Tid Sted
11.10.2024 19.00 MOSS KIRKE Kjøp billetter
12.10.2024 19.00 KULTURKIRKEN GAMLE FREDRIKSTAD Kjøp billetter
16.10.2024 19.00 UNIVERSITETETS AULA OSLO Kjøp billetter
17.10.2024 19.00 BRYGGA KULTURSAL HALDEN Kjøp billetter

Peter Whelan, ensemblets kurator for tidligmusikk, er tilbake. På programmet står Händels Concerti a Due Cori og Beethovens 7. symfoni.

Begrepet «konsert» kommer opprinnelig fra det latinske ordet «concertare» som betyr «kappleik». «Due Cori» betyr «to kor», slik at når Händel skriver «Concerto a due Cori» vil det det faktisk si at det er to grupper som spiller mot hverandre i kappleiken. Händel var en meget travel komponist. For å kunne produsere nok musikk måtte han rett som det var låne temaer fra andre verk, så også i “Concerto a due Cori. Vår kurator Peter Whelan skal senere i sesongen dirigere Händels Messias, men den våkne lytter vil høre at noen av Messias-temaene også dukker opp i instrumental versjon i dette stykket.  

Händel skrev disse konsertene som pausemusikk for helaftens fremføringer av oratoriene han selv hadde komponert. Både i Händels originale versjon og i Stian Aareskjolds versjon, som vi fremfører, får publikum en serie relativt korte stykker i ulike tempo, temperament og besetninger.  
 
Beethoven sto på høyden av sin karriere da han komponerte sin 7. symfoni. Den ble urframført i 1813 med komponisten selv som dirigent på en veldedighetskonsert for sårede soldater. Symfoniens langsomme 2. sats er en sørgemarsj som publikum kunne forholde seg til som nettopp dette. I tillegg til symfonien ble «Wellingtons seier» av samme komponist spilt. Hertugen av Wellington hadde slått Napoleons bror Joseph Bonaparte i slaget ved Vitora i Spania, noe som gav krigstrette motstandere av Napoleon håp om en endelig seier og fred. 

Konserten er i Stian Aareskjolds versjon.

Medvirkende:  
Peter Whelan, dirigent og kurator for tidligmusikk 

Varighet: 1,5 timer inkludert pause